Mazurek z pomadą pralinową

Już niebawem czas na decyzje jakiego tym razem upiec mazurka, który zaimponuje nie tylko swoim wizerunkiem ale i różnorakim kupkom smakowym. Proponuje połączenie kruchego, ucieranego ciasta z pomadą pralinową (musem czekoladowym) i migdałami.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na blaszkę 20x20 cm.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej/tortowej
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 całe, małe jajko
  • 1 surowe żółtko
  • 70 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z sodą oczyszczoną i dodajemy cukier, żółtko, jajko, smalec i śmietanę. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto wałkujemy na prostokąt o wielkości 20x20 cm i wykładamy nim wcześniej przygotowana blaszkę.

Surowe ciasto pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 25 minut aż ciasto ładnie się ze złoci (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).


Składniki na pralinę czekoladową:
  • 200 g miękkiego masła
  • 250 g cukru pudru
  • 4 jajka - surowe żółtka
  • 50 g ciemnego kakao
  • 1/2 kieliszka spirytusu (nie koniecznie)

Surowe jajka dokładnie myjemy, sparzamy i oddzielamy żółtka od białek.

Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy cukier puder i ucieramy składniki na puch. Do utartego tłuszczu stopniowo dodajemy po jednym żółtku i ucieramy. Następnie dodajemy naturalne kakao i dokładnie miksujemy. Na sam koniec do pomady dodajemy alkohol i łączymy składniki.


Dodatkowo:
  • 100 g białej czekolady
  • 200 g migdałów bez skórek
  • czerwona posypka cukrowa

Białą czekoladę łamiemy na drobne kawałki, przekładamy do niewielkiej metalowej miski którą umieszczamy we wrzącej wodzie. Mieszając czekoladę łyżeczką roztapiamy ją. Rozpuszczona czekoladę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką numer 1.


Wykonanie:

Na upieczone, przestudzone ciasto równomiernie rozkładamy pomadę czekoladową. Ciasto z musem przekładamy na około 30 minut do lodówki. Następnie po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki zdobimy białą czekoladą rysując za pomocą worka cukierniczego kratkę i ramkę na wierzchu mazurka. Środki naszych kratek zdobimy migdałami i posypką cukrową tworząc kwiaty- zdjęcia pomocnicze powyżej.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 22/03/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon