Mazurek pomarańczowy

Och to kruche ciasto po prostu poezja smaku, do tego ten domowy pomarańczowy farsz biała czekolada. Po prostu mniam.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na blaszkę 20x20 cm.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej/tortowej
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 całe, małe jajko
  • 1 surowe żółtko
  • 70 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z sodą oczyszczoną i dodajemy cukier, żółtko, jajko, smalec i śmietanę. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto wałkujemy na prostokąt o wielkości 20x20 cm i wykładamy nim wcześniej przygotowana blaszkę.

Surowe ciasto pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 25 minut aż ciasto ładnie się ze złoci (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).


Składniki na masę pomarańczową:
  • 4 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie sypkiej galaretki o smaku pomarańczowym

Pomarańcze i cytrynę należy wyszorować w gorącej wodzie. Skórkę zetrzeć (bez białej, gorzkiej warstwy), a miąższ zmiksować. Skórkę, miąższ, cukier i sypką galaretkę przekładamy do rondla i przez około 30 minut podsmażamy (nie zapominamy o mieszaniu by masa nie przywarła do rondla). Kiedy nasza masa zgęstnieje ściągamy ją z palnika.


Dodatkowo:
  • 70 g białej kuwertury

Kuwerturę rozpuszczamy według wskazówek na opakowaniu.


Wykonanie:

Na upieczone, przestudzone ciasto równomiernie rozkładamy masę pomarańczową. Ciasto z musem przekładamy na około 30 minut do lodówki. Następnie po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki zdobimy białą czekoladą.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 12/04/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon