Maślane drożdżówki z jabłkami

Jesień już za pasem, jabłek w sadzie w bród a ze szkoła się zaczęła to na drugie śniadanie proponuję drożdżówki maślane z jabłkami.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Blachy do pieczenia należy natłuścić np. margaryną.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej / tortowej typ 500
  • 75 g sklarowanego masła
  • 250 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru kryształu
  • 1 surowe jajko

Składniki na prażone jabłka:
  • 0,5 kg jabłek
  • 30 g cukru kryształu
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Jabłka myjemy, obieramy ze skory, wycinamy i gniazda i ścieramy je na tarce o grubych oczkach ( startych jabłek ma być 750 g).

Do rondla przekładamy starte jabłka do których dodajemy cukier i kwasek cytrynowy. Produkty mieszamy ze sobą. Rondel kładziemy na najmniejszym palniku i pod przykryciem dusimy jabłka przez około 20 minut (nie zapominamy o ich mieszaniu by się nam nie przypaliły). Gotową, gęstą masę ściągamy z palnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na lukier śmietanowy na surowo:
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany (18%)

Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.


Wykonanie:

Do wysokiego kubka wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże ,2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Całe jajko wbijamy do miski, dodajemy do niego resztę cukru. Składniki ucieram na złotą, puszystą masę. Do powstałej masy jajecznej dodajemy rozpuszczony tłuszcz- ucieramy. Do szerokiej, wysokiej miski przesiewamy mąkę do której wlewamy zaczyn, pozostałe mleko i utartą masę jajeczną. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 10 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło są objętość.

Gdy ciasto wyrośnie , wykładamy je z miski i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 2,5 cm. Powstały płat ciasta dzielimy na prostokąty o wymiarach 10 x 15 cm. Na krótszym boku ponacinać kilka pasków, do 1/3 wys. prostokąta - zdjęcia pomocnicze powyżej. Na środku nakładać 1 łyżkę nadzienia. Zwinąć i nałożyć na wierzch pocięte paseczki, podłożyć pod spód drożdżówki. Uformowane drożdżówki układamy na wcześnie przygotowanej blaszce w sporych odstępach. Odstawić do wyrośnięcia na około 10 - 15 minut. Kiedy lekko podrosną wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu drożdżówki pozostawiamy do przestygnięcia a następnie je lukrujemy.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 03/09/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon