Maślane ciasteczka z masą milka i dżemem

Proste, maślane ale jak, że pyszne ciasteczka przełożone domową masą z dodatkiem białej czekolady oraz domowym dżemem truskawkowym. Jeszcze trochę lukru i srebrne perełki.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 25 sztuk ciasteczek.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto maślane:
  • 450 g mąki pszennej typu 450
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżka nalewki waniliowej
  • 2 surowe żółtka
  • 300 g masła

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, nalewkę, żółtka i posiekane w kostkę masło. Składniki rozcieram rękami aż nie będzie widać grudek tłuszczu. Zagniatamy, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce 30 minut.

Schłodzone ciasto wykładamy z lodówki i na lekko oprószonej mąką stolnicy, wałkujemy je na placek ok. 3-4 mm grubości - lekko podsypywałam mąką podczas wałkowania. Za pomocą foremki wycinamy ciasteczka - ja wykroiłam kwadraty o wielkości 10x10 cm. W połowie surowych kwadratów wycinamy środki mniejszą foremką kwadratową -5 x 5 cm - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Surowe ciasteczka układamy na blaszce i pieczemy je w 190-200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut, na złoty kolor. Upieczone ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia na blaszce.


Masa milka:
  • 350 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1,5 łyżki cukru kryształu
  • 150 g białej czekolady
  • 125 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1/2 kieliszka spirytusu

Do kubka wlewamy 100 ml mleka dodajemy do niego mąkę, budyń oraz cukier kryształ. Składniki łączymy na jednolitą masę. Do rondla nalewamy 250 ml mleka i dodajemy do niego połamaną białą czekoladę. Składniki doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się mleka wlewamy masę z kubka. Powstały budyń gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając by nie przywarł do spodu rondla. Ugotowany budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze ucieramy na puch masło z cukrem pudrem. Do utartego masła dodajemy zimny budyń i ucieramy. Do powstałej masy wlewamy alkohol który łączymy z masą.

Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego dowolną końcówką.


Składniki na lukier biały z białek:
  • 2 surowe białka z jajek
  • 200 g cukru pudru
  • na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)

Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana.


Dodatkowo:
  • 150 g gęstego, domowego dżemu truskawkowego
  • 3 białe pisaki cukrowe / lukrowe
  • srebrne perełki

Wykonanie:

Upieczone, przestudzone ciasteczka z wyciętym środkiem lukrujemy z wierzchu i układamy je na kratce by lukier na nich zastygł. Następnie za pomocom pisaków cukrowych/ lukrowych oraz perełek srebrnych zdobimy je.

Na wierzch pozostałych ciastek, za pomocą worka cukierniczego wyciskamy warstwę masy milka i przykrywamy ją ozdobionym, o lukrowanymi ciastkami. Środek każdego złożonego ciastka, za pomocą łyżeczki wypełniamy domowym dżemem truskawkowym.

Tak przygotowane ciasteczka warto pozostawić w lodówce na około 2 godziny by masa stwardniała i skleiła dobrze ze sobą ciasteczka.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 10/02/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon