Maślane ciasteczka czekoladowe

Smakują jak ze sklepu, tylko lepiej! Niezwykle maślany smak połączony z czekoladą mówi sam za siebie.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate2
1 5

Skład na 25 sztuk.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.


Składniki:
  • 300 g mąki pszennej / tortowej
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • parę kropel aromatu waniliowego
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 50 g startej na grube wióry gorzkiej czekolady

Wykonanie:

W misce umieszczamy miękkie masło i dosypujemy cukier puder oraz aromat waniliowy. Wszystko ubijamy na puszystą masę. Dodajemy jajko, mleko i ubijamy mikserem aż składniki się połączą. Za pomocą sitka, do powstałej masy przesiewamy mąkę oraz gorzkie kakao. Wszystko jeszcze raz miksujemy do połączenia się składników. Dosypujemy startą czekoladę i mieszamy ją z masą (łatwiej jest to zrobić za pomocą miksera).

Powstała masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Na wcześniej przygotowanej blaszce wyciskamy kółka z dziurką.

Ciastka pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 2 minuty- zaraz przy samej grzałce piekarnika. Po upływie czasu temperaturę zmniejszamy do 170 stopni Celsjusza i ciastka pieczemy 15 minut - blachę z ciastkami obniżamy tak by była mniej więcej na środkowej wysokości piekarnika.

Po upieczeniu ciastka odstawiamy do przestudzenia.

Smacznego


Data publikacji: 05/11/2012


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon