Malinowa pokusa

W ogrodzie moich rodziców jest prawdziwy wysyp malin i to do tego teraz. Nie ma żadnej siły która by mnie powstrzymała od wykorzystania ich w cieście i do tego z czekoladą .. a i galaretka musi być do tego.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na ciasto o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Blachę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy.


Składniki na biszkopt czekoladowy:
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 100 g cukru kryształu
  • 100 g maki pszennej / tortowej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g naturalnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną wraz z naturalnym kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek.

Za pomocą miksera ubijamy białka na sztywno. Do sztywnej piany stopniowo dodajemy cukier puder (cały czas miksujemy) a następnie żółtka i mleko. Składniki ubijamy do uzyskania jasnozłotej masy . Teraz mikser odkładamy i za pomocą trzepaczki łączymy masę jajeczną z przesianą mąką- do masy jajecznej dodajemy po łyżce połączonej mąki pszennej z kakao i delikatnie łączymy za pomocą trzepaczki.

Surowa masę przekładamy do wcześniej przygotowanej formy i pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez około 30 minut , do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w piekarniku by lekko przestygł a następnie wykładamy go z piekarnika.


Składniki na wkład malinowo - galaretkowy:
  • 700 g malin
  • 2 opakowania sypkiej galaretki o smaku malinowym
  • 800 ml wrzącej wody

We wrzącej wodzie rozpuszczamy sypką galaretkę i pozostawiamy ją do lekkiego stężenia.

Maliny płuczemy i odsączamy z nadmiaru wody za pomocą sitka.


Składniki na krem czekoladowy:
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 100 g kremu czekoladowego
  • 2,5 szklanki śmietany kremówki do ciast i deserów 36%

Śmietanę kremówkę wlewamy do miski i ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany stopniowo i na przemian dodajemy krem czekoladowy oraz naturalne kakao. Składniki dokładnie łączymy ze sobą za pomocą miksera.


Dodatkowo:
  • 2 szklanki śmietany kremówki do ciast i deserów 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3-4 łyżki waniliowego cappuccino

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy do niej cukier puder i ubijamy ją na sztywno. Ubitą śmietanę przekładamy do worka cukierniczego zakończoną końcówką nr 98.

Na czas przygotowywania ciasta ubitą śmietanę przechowujemy w lodówce.


Wykonanie:

Upieczony, przestudzony biszkopt przecinamy poziomo na dwa, równe ciasta.

Formę w której piekliśmy biszkopt ponownie wykładamy podwójnym papierem do pieczenia i na jej spód kładziemy upieczony, jeden, przestudzony biszkopt. Na biszkopt wykładamy świeże maliny które delikatnie przykrywamy pozostałą częścią galaretki. Ciasto umieszczamy w lodówce na około godzinę by galaretka dobrze stężała. Następnie na stężałą galaretkę równomiernie rozkładamy krem czekoladowy, który przykrywamy uprzednio wysmarowanym dżemem malinowym. Na wierzch wykładamy śmietaną kremówką rysując na niej kratke. Na koniec wierzch ciasta oprószamy sypką kawą cappuccino. Tak przygotowane ciasto ponownie umieszczamy w lodówce na 2-3 godziny (a najlepiej na całą noc).

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 16/08/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon