Makowiec w kratkę

Nie ma Świąt Bożonarodzeniowych bez makowca czy to drożdżowego, zawijanego czy też tego na kruchym cieście. Dziś na prędce podaje przepis na ten na kruchym cieście z kruchą krateczką na jego wierzchu. Oczywiście w moim makowcu nie może zabraknąć dużej ilości bakalii.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na blachę 25 x 35 cm.

Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 510 g mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 50 g smalcu
  • 5 surowych żółtek (z jajek wielkości L)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru kryształu

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do niewielkiej miski.

Miękkie masło wraz z cukrem ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy smalec wraz z żółtkami - rozcieramy. Następnie wsypujemy przesiane suche składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Wyrobione ciasto (ma mieć gładką, jednolitą konsystencję) dzielimy w proporcji 2/3 do 1/3.


Składniki na masę makową do pieczenia:
  • 600 g suchego maku
  • 1 litr mleka
  • 150 g masła
  • 75 g kaszy manny
  • 7 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki rumu
  • 2 łyżeczki nalewki migdałowej
  • 200 g bakalii (siekane orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa itp.)

Całe mleko wlewamy do rondla i doprowadzamy do jego zagotowani. Gorącym mlekiem zalewamy mak, mieszamy i odstawiamy na 3 godziny, żeby mleko się wchłonęło, a mak napęczniał. Po tym czasie odcedzamy mak z nadmiar płynu. Mak mielimy 3 razy w maszynce do mięsa.

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.

Do surowych żółtek dodajemy cukier i ucieramy/ miksujemy na jasną i puszystą masę, dodając pod koniec ucierania nalewkę migdałową i rum. Dalej miksując dodajemy stopniowo ( po łyżce) zmielony mak. Następnie dodajemy miód i roztopione, przestudzone masło, naturalne kakao i kasze mannę- miksujemy. Do powstałej masy wsypujemy bakalie-mieszamy. Na sam koniec przekładamy do masy makowej ubitą na sztywno pianę i delikatnie wszystko mieszamy.


Składniki na lukier biały na surowo:
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka spirytusu

Wsypać mączkę cukrową do miski z kamionki. Dodać do niej alkohol, sok z cytryny oraz stopniowo dodać wodę i bez przerwy ucieramy pałką drewnianą aż zgęstnieje.


Dodatkowo:
  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 2 łyżki kaszy manny

Wykonanie:

Spód prostokątnej blaszki wykładamy większą częścią ciasta, dziurkujemy je widelcem i podpiekamy w 170 stopniach Celsjusza przez 10 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Podpieczony spód ciasta wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Mniejszy kawałek półkruchego ciasta wałkujemy na grubość 5-10 mm i dzielimy je na paski o szerokości 1 cm.

Przestudzony, podpieczony spód posypujemy kasza manną a na nią delikatnie przekładamy masę makową, na którą układamy paski kruchego ciasta (tak by tworzyły kratkę)- zdjęcia pomocnicze powyżej. Tak przygotowane ciasto pieczemy w 170 stopniach 60 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Upieczone ciasto pozostawiamy w piekarniku do przestudzenia.

Przestudzone ciasto polewamy lukrem i zdobimy skórką pomarańczową.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 19/12/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon