Makowe muffiny z kremówką i porzeczkami

W lecie nie brakuje porzeczek w ogrodzie rodziców- oprócz wykorzystania ich do wszelakich rodzajów przetworów nie może ich zabraknąć w wypiekach. Dziś zaserwowałam muffinki na bazie białek i maku, do tego śmietana kremówka z mascarpone i oczywiście nazbierane przez syna porzeczki.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Formę na muffiny wykładamy papilotkami.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na białkowca z makiem:
  • 1 szklanki surowych białek
  • 1 szklanki cukru kryształu
  • 1 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g stopionej margaryny
  • 1 szklanki suchego maku
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • szczypta soli

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.

Do drugiej miski wlewamy białka dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Gdy już mamy ubitą na sztywno pianę- zmniejszamy do najniższych obroty miksera, nie wyłączamy go- i powoli, stopniowo wsypujemy cukier. Do dobrze ubitych białek z cukrem wlewamy stopioną, przestudzoną margarynę oraz aromat migdałowy (miksujemy), następnie wsypujemy suchy mak i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączymy składniki.

Surowe ciasto z białek przekładamy do foremek na muffiny i pieczemy je w 150 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut , do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Upieczonego białkowca wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Dopiero jak babeczki przestygną wykładamy je z foremek.


Składniki na krem:
  • 700 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 36%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 300 g serka maskarpone

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do niej stopniowo cukier puder na przemian z serkiem mascarpone i dokładnie łączymy składniki. Powstały krem przekładamy do worka cukierniczego zakończonego dowolną końcówką i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania babeczek.


Dodatkowo:
  • 200 g czerwonych porzeczek
  • listki mięty

Porzeczki myjemy i osuszamy.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone babeczki obficie zdobimy kremem śmietanowym, porzeczkami oraz listkami mięty.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 21/07/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon