Makowe babeczki z wiśniami i śmietaną kremówką

Pozostało mi trochę białkowca z makiem i szkoda mi go było wyrzucać a że trzeba było coś przygotować na deser... i tak powstały babeczki makowe z dodatkiem białej czekolady i bakalii, wypełnione po brzegi wiśniami w galaretce i jak że pyszna, prosta i nie zawodna śmietana kremówka.... aaaa i marcepanowe ozdoby ....mniam

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 16 babeczek.

Foremki na babeczki o górnej średnicy 8 cm.


Składniki :
  • 400 g suchego ciasta makowego (np. biszkopt makowy)
  • 200 g białej czekolady
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 50 g drobno posiekanych orzechów

Białą czekoladę łamiemy w bardzo małe kawałki, które przekładamy do szklanej lub metalowej miseczki. Miseczkę umieszczamy we wrzącej wodzie (ale tak by woda nie wlała się nam do czekolady) i w ten sposób rozpuszczamy czekoladę. Nie zapominamy o jej mieszaniu. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy miękkie masło i energicznie łączymy składniki.

Suche ciasto mielimy na pył i przesypujemy do miski. Do ciasta dodajemy bakalie oraz roztopioną białą czekoladę z masłem. Składniki łączymy ze sobą.

Powstała masą napełniamy metalowe lub silikonowe foremki, po same jej brzegi. W każdej babeczce robimy wgłębienie - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Foremki z ciastem wkładamy na 2 godziny do lodówki by ciasto dobrze stwardniało.


Składniki na krem:
  • 1 l śmietany kremówki 36% do ciast i deserów
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy do niej cukier puder i ubijamy ją na sztywno. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego zakończonego okrągłą końcówką.


Składniki na marcepan:
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g zmielonych na pył migdałów (płatków migdałowych)
  • 1/4 szklanki amaretto

Do miski wsypujemy cukier puder, zmielone migdały i dodajemy alkohol. Za pomocą łyżki łączymy składniki na gładką, jednolitą masę. Masa powinna bić zbita, plastyczna - jednak gdyby wydawało się Wam, że jest za bardzo lepiąca w podobnych proporcjach stopniowo dodajemy dodatkowe porcje cukru pudru i zmielonych migdałów. Powstała masę marcepanową wkładamy na 3 godziny do lodówki.


Dodatkowo:
  • 200 g wiśni z kompotu
  • 1 opakowanie sypkiej galaretki o smaku wiśni
  • 150 ml wrzącej wody
  • zielony i pomarańczowy barwnik spożywczy
  • perełki cukrowe

We wrzącej wodzie rozpuszczamy sypką galaretkę i odstawiamy ją do lekkiego stężenia.

Marcepan dzielimy na dwie części i każdą z nich odpowiednio barwimy barwnikiem spożywczym (pomarańczowym i zielonym). Z pomarańczowego marcepanu, za pomocą foremek wycinamy kwiaty (między dwoma płatami papieru do pieczenia wałkujemy marcepan). W każdy pomarańczowy kwiat wkładamy kilka perełek cukrowych. Z zielonego marcepanu wycinamy listki a także formujemy cienkie wałeczki, lekko zwijamy je na końcach i formujemy łodyżki.


Wykonanie:

Po upływie dwóch godzin babeczki wykładamy z lodówki, delikatnie ściągamy z nich foremki i wkładamy je do papilotek i ponownie do foremek. Wgłębienia naszych babeczek wypełniamy lekko stężałą galaretką (do 1/3 jej wysokości) w której zanurzamy wiśnie z kompotu. Babeczki ponownie umieszczamy w lodówce na około 30 minut by galaretka dobrze stężała. Gdy galaretka stężała - wierzch babeczek obficie zdobimy śmietaną kremówką, dobimy marcepanowymi kwiatami i listkami. Babeczki schładzamy w lodówce przed podaniem.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 21/03/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon