Ludziki piernikowe

Tym razem podzielę się z Wami przepisem na ciasto piernikowe które znalazłam w internecie. Czasem lubię testować innych sposoby na ciasta ;-). Owe ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i do tego miękkie i smaczne. Z owego ciasta piernikowego wykroiłam ludziki i udekorowałam je kolorowym lukrem oraz posypkami.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 3 blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto piernikowe:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru kryształu
  • 1/2 szklanki ciemnego miodu
  • 110 g masła
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki letniego mleka

Składniki na lukier biały z białek:
  • 2 surowe białka z jajek
  • 300 g cukru pudru
  • na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)

Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana.

Powstały lukier przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką numer 1 lub 2.


Dodatkowo:
  • 3 pisaki lukrowe/ cukrowe w czerwonym kolorze
  • 2 pisaki lukrowe/cukrowe w żółtym kolorze
  • 2 pisaki lukrowe/cukrowe w zielonym kolorze
  • 30 g kolorowych perełek cukrowych (drobnych, zielono-żółtych)
  • perełki w kolorze różowym, zielonym, pomarańczowym, żółtym

Wykonanie:

Do miski przekładamy masło i ubijamy je na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy przyprawy (korzenie), sodę oczyszczoną, cukier kryształ, mleko oraz miód i wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Następnie dodajemy przesianą mąkę i dalej miksujemy, aż powstanie jednolita masa. Ciasto wkładamy na 2 godziny do lodówki by stwardniało. Ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić je na pół i każdą część z osobna rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 5- 6 mm. Ciasto będzie klejące możemy je jedynie lekko podsypać mąką ale nie za wiele.

Z powstałego płatu wycinamy foremką ludziki i układamy je na wcześniej przygotowanej blaszce, zachowując spory odstęp między nimi. Surowe pierniczki pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).

Po upieczeniu pierniczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia.

Upieczone, przestudzone pierniczki zdobimy lukrem : * na połowie pierniczków malujemy białe sukienki które zdobimy czerwonym pisakiem cukrowym. Dziewczynką malujemy żółte włosy i czerwoną kokardę na nich (za pomocą żółtych i czerwonych pisaków lukrowych). Nie zapominamy o oczkach i uśmiechach. * na pozostałych pierniczki malujemy białe spodenki które posypujemy drobnymi zielono-żółtymi perełkami cukrowymi. Następnie rysujemy buciki i zdobimy ich czubki zielonymi perełkami oraz zielone rękawiczki. Teraz czas na białą koszulkę i żółte guziki oraz nie zapominajmy o zielonych szelkach które dekorujemy pomarańczowymi perełkami cukrowymi. Czas na czerwone czapeczki z pomarańczowym pomponem i na uśmiechy i oczka- zdjęcia pomocnicze powyżej. O lukrowane pierniczki pozostawiamy na godzinę by lukier na nich dobrze zastygł.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 16/12/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon