Listki piernikowe

Pierwsze próby piernikowe rozpoczęte. Ciekawy przepis na pierniczki z dodatkiem marmolady- wykroiliśmy z synem, o lukrowaliśmy, ozdobiliśmy esami-floresami i mamy piękne świąteczne pierniczki w kształcie listków.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 3-4 blachy.

Blachy przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto piernikowe:
  • 430 g mąki pszennej /tortowej
  • 1/2 szklanki miodu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 surowe jajko (wielość L)
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 łyżka domowych przypraw do piernika
  • 1 łyżka naturalnego kakao
  • 5 łyżek wody

Składniki na lukier cytrynowy:
  • 300 g cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki octu
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1 szklanka ugotowanej, gorącej wody
  • zielony barwnik spożywczy

Skórkę z cytryny dobrze sparzyć wrzątkiem.

Cukier wsypać do rondla i zalać do gorącą, gotującą się wodą. Włożyć do składników kawałki skórki z cytryny i ocet. Składniki gotować pod przykryciem (pod pokrywką) do nitki. Gdy syrop jest ugotowany rondel zdjąć z palnika i wyciągnąć skórkę z cytryny. Syrop przelać do miski kamionkowej , dodać do syropu sok z cytryny i ucierać pałka drewnianą tak długo aż zbieleje. Lukier rozlać do dwóch niewielkich miseczek, dodać barwniki (zielony) i chwile porozcierać.


Dodatkowo:
  • domowa marmolada, powidła
  • 3 pisaki cukrowe/ lukrowe białe
  • drobne zielone, seledynowe perełki cukrowe

Wykonanie:

Mąkę przesiać wraz z kakaem, cukrem pudrem, korzeniami. Do suchych składników dodać miękkie masło, jajko, miód oraz wodę. Z podanych składników zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (dzięki temu nie będzie "zjadało" więcej mąki). Na jeden płat rozwałkowanego ciasta nakładamy małą łyżeczką powidła, które przykrywamy drugim płatem ciasta. Dociskamy i za pomocą foremki wycinamy ciastka- listki.

Surowe pierniczki przekładamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza około 15-20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół). Po upieczeniu pierniczki pozostawiamy do przestygnięcia.

Przestudzone pierniczki ściągamy z blach, lukrujemy zielonym lukrem i pozostawiamy je na kratce by ociekły z jego nadmiaru.

Każdy listek dodatkowo zdobimy białymi pisakami cukrowymi rysują na nich esy-floresy i zdobiąc drobnymi kuleczkami cukrowymi.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 03/12/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon