Lekkie ciasto z granatem

Najprostsze w wykonaniu, najlepsze dla podniebienia i do tego idealne na zbliżający się weekend do kawy - lekki biszkopt, kremówka z owocami granatu, galaretka czegoż chcieć więcej.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm.

Tortownicę przed pieczeniem biszkoptów należy dokładnie natłuścić np. margaryną i lekko oprószyć maka pszenną/tortową.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt:
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki mąki pszennej / tortowej typ 450
  • 2 łyżki oleju roślinnego/ słonecznikowego/ rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywna pianę. Do ubitych białek, stopniowo dodajemy cukier kryształ i dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy żółtka i olej- miksujemy. Gdy uzyskamy jednolitą, jasnozłotą masę wyłączamy mikser i zastępujemy go łyżką drewniana lub trzepaczką. Do masy jajecznej wsypujemy (stopniowo) przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy by powstała nam jednolita masa.

Powstała masę przelewamy do formy i pieczemy ją w 140-150 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka, na jasnozłoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku. Letni biszkopt wykładamy z piekarnika.


Składniki na krem śmietanowy:
  • 1 śmietanki kremówki 36% do ciast i deserów
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 duży owoc granatu
  • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1/3 szklanki gorącej wody

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy ją do lekkiego stężenia.

Owoc granatu obieramy ze skórki a następnie z błony. Odkładamy 2 łyżki ziaren granatu (będą do dekoracji ciasta).

Śmietanę kremówkę wlewamy do miski, dodajemy do niej cukier puder i ubijamy na sztywno. Do ubitej kremówki wlewamy lekko stężałą żelatynę i ponownie łączymy dokładnie składniki. Na sam koniec wsypujemy owoce- lekko mieszamy.


Dodatkowo:
  • 1 opakowania sypkiej galaretki o smaku np. wiśniowym
  • 450 ml wrzącej wody
  • 200 ml śmietany kremówki 36% do ciast i deserów
  • 1 łyżeczka cukru pudru

We wrzącej wodzie rozpuszczamy sypkie galaretki i pozostawiamy je do lekkiego stężenia.

Śmietanę kremówkę wlewamy do miski, dodajemy do niej cukier puder i ubijamy na sztywno. Ubitą śmietanę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego dowolną końcówką i umieszczamy w lodówce na czas przygotowywania ciasta.


Wykonanie:

Upieczony, przestudzony biszkopt ponownie umieszczamy w tortownicy (w której go piekliśmy) a na jego wierzch wykładamy śmietanę połączoną z owocami granatu. Tak przygotowane ciasto wkładamy na około godzinę do lodówki by masa stężała. Na wierzch stężałego kremu wylewamy galaretkę. Tak przygotowany deser pozostawiamy na około 3 godziny w lodówce (by mu i galaretka dobrze stężały). Tuż przed podaniem wierzch stężałej galaretki zdobimy keksami śmietany oraz odłożonymi owocami granatu.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 17/11/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon