Lekkie ciasto na płatkach

Lekkie, śmietanowe, cytrynowe (bo przecież mandarynki to cytrusy) ciasto na chrupiących, czekoladowych płatkach. Nie zabrakło tu nutki róży która idealnie wpasowała się w ową kompozycję smaków.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm.

Tortownice należy wyłożyć papierem do pieczenia.


Składniki na spód:
  • 150 g płatków kukurydzianych
  • 80 g miękkiego masła
  • 200 g gorzkiej czekolady

Do podwójnego woreczka jednorazowego wkładamy płatki kukurydziane i za pomocą wałka miażdżymy je. Zmiażdżone płatki przesypujemy do miski.

Do rondelka wkładamy miękkie masło i połamaną w drobną kostkę czekoladę. Rondelek kładziemy na najmniejszym palniku i na małym ogniu doprowadzamy do roztopienia a następnie połączenia się składników (cały czas mieszamy).

Powstała masę czekoladową wlewamy do zmiażdżonych płatków kukurydzianych i energicznie łączymy wszystko.


Masa z serowo-śmietanowa:
  • 500 g białego sera z wiaderka
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 5 łyżek cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią)
  • 3 łyżki żelatyny spożywczej
  • 1/3 szklanki gorącej wody

W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę.

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy cukier i ubijamy. Następnie stopniowo dodajemy biały ser. Dokładnie łączymy (miksujemy) składniki.

Do powstałej masy wlewamy rozpuszczoną żelatynę, którą dokładnie łączymy z masą serowo-śmietanową.


Składniki na pomarańczową piankę:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 opakowanie sypkiej galaretki o smaku pomarańczowym
  • 100 ml wrzącej wody

We wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretkę i pozostawiamy ją do lekkiego stężenia.

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, którą ubijamy na sztywno. Do ubitej kremówki wlewamy lekko stężałą galaretkę i dokładnie łączymy składniki.


Dodatkowo:
  • 4 łyżki powideł z dodatkiem utartej róży
  • 300 g czekoladowych kulek (malti keks)

Wykonanie:

Na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wykładamy równomiernie płatki kukurydziane wymieszane z masłem i czekoladą. Spód smarujemy powidłami śliwkowymi wymieszanymi z utartą różą, na których układamy kulki czekoladowe. Na tak przygotowany spód wykładamy masę serowo-śmietanową. Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki by masa serowa stężała. Następnie ciasto wykładamy z lodówki i wylewamy na biała masę masę z kremówki i galaretki, przy czym odkładamy 5 łyżek pomarańczowej masy do worka cukierniczego. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki na około 30-40 minut. Gdy masy nam stężały zdobimy ciasto - ozdabiamy je pozostałymi kulkami czekoladowymi a także na wierzchu, za pomocą worka cukierniczego wyciskamy wzorki.

Ciasto najlepiej schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny (a najlepiej przez cała noc).

Podajemy.

Smacznego


Wiosenne słodkości!


Data publikacji: 01/05/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon