Lekki torcik z owocowym dżemem i kremówką

Delikatne biszkopty, owocowe dżemy z domowej spiżarni, puszysta kremówka.... i idealny deser gotowy.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm.

Tortownicę przed pieczeniem biszkoptów należy dokładnie natłuścić np. margaryną i lekko oprószyć maka pszenną/tortową.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt:
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki mąki pszennej / tortowej typ 450
  • 2 łyżki oleju roślinnego/ słonecznikowego/ rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywna pianę. Do ubitych białek, stopniowo dodajemy cukier kryształ i dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy żółtka i olej- miksujemy. Gdy uzyskamy jednolitą, jasnozłotą masę wyłączamy mikser i zastępujemy go łyżką drewniana lub trzepaczką. Do masy jajecznej wsypujemy (stopniowo) przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy by powstała nam jednolita masa.

Powstała masę przelewamy do formy i pieczemy ją w 140-150 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka, na jasnozłoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku. Letni biszkopt wykładamy z piekarnika.

Z podanego przepisu pieczemy jeszcze 3 takie same biszkopty.


Składniki na masę owocową:
  • 360 g domowego dżemu z owoców agrestu
  • 360 g domowego dżemu z owoców malin
  • 360 g domowego dżemu z jabłek
  • 1 opakowanie sypkiej galaretki o smaku agrestowym
  • 1 opakowanie sypkiej galaretki o smaku malinowym/truskawkowym
  • 1 opakowanie sypkiej galaretki o smaku cytrynowym/ pomarańczowym

Do: - pierwszego rondla wkładamy dżem agrestowy i dodajemy do niego galaretkę, sypką agrestową i na najmniejszym palniku, na małym ogniu przesmażamy, około 10 minut ze sobą składniki; - drugiego rondla wkładamy dżem malinowy i dodajemy do niego galaretkę, sypką malinową i na najmniejszym palniku, na małym ogniu przesmażamy, około 10 minut ze sobą składniki; - trzeciego rondla wkładamy dżem jabłkowy i dodajemy do niego galaretkę, sypką cytrynową i na najmniejszym palniku, na małym ogniu przesmażamy, około 10 minut ze sobą składniki;

Powstałe masy pozostawiamy do przestygnięcia.


Dodatkowo:
  • 300 ml śmietany kremówki 30-36% do ciast i deserów
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 100 g kolorowych perełek cukrowych (drobnych)
  • 50 g owoców kandyzowanych

We wrzącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i pozostawiamy ja do przestygnięcia (ale nie stężenia).

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej kremówki wsypujemy cukier, wlewamy rozpuszczona żelatynę i dokładnie łączymy składniki.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone biszkopty przekładamy masami owocowymi. Następnie brzegi i wierzch tortu smarujemy śmietaną kremówką. Tak przygotowany tort wkładamy na noc do lodówki.

Przed samym podaniem tortu owocowego zdobimy go kolorową posypką cukrową i owocami kandyzowanymi.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 05/09/2014


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon