Lekki torcik z masą serowo-śmietanową

Och co to była za poezja.... Idealnie lekkie, troszkę orzechowe ciasto... delikatna serowo - śmietanowa masa z dodatkiem cytryny.... winogrono i galaretka.... mniam

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na tortownicę o średnicy 20 - 22 cm.

Przed każdym pieczeniem biszkopta czystą blaszkę smarujemy margaryna i oprószamy świeżą bułką tartą.

Przed pieczeniem biszkoptu średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt lekko orzechowy:
  • 2 całe jajka ( wielkość L)
  • 65 g roztopionej margaryny
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Tłuszcz przekładamy do małego rondelka i na małym palniku doprowadzamy do jego rozpuszczenia.

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami laskowymi.

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywna pianę. Do ubitych białek, stopniowo dodajemy cukier kryształ i dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy żółtka i roztopiony tłuszcz- miksujemy. Gdy uzyskamy jednolitą, jasnozłotą masę wyłączamy mikser i zastępujemy go łyżką drewniana lub trzepaczką. Do masy jajecznej wsypujemy ( stopniowo) przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy by powstała nam lśniąca, gładka masa.

Kakaową masę przekładamy do formy i pieczemy ją w 150-160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku. Letni biszkopt wykładamy z piekarnika.

Z podanej wyżej porcji pieczemy jeszcze raz taki sam biszkopt.


Składniki na masę serowo -śmietanową:
  • 600 g sera twarogowego (z wiaderka)
  • 225 g kwaśnej, gęstej śmietany ( użyłam 18%)
  • 100 g cukru pudru
  • 80 g cukru waniliowego (z dodatkiem prawdziwej wanilii)
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki likieru cytrynowego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wrzącej wody

We wrzątku ( 70 ml) rozpuszczamy dokładnie żelatynę i pozostawiamy do przestygnięcia (ale pamiętajmy, że rozpuszczona żelatyna ma mieć postać płynną).

Do miski przekładamy ser twarogowy i dodajemy do niego kwaśną śmietanę, cukier puder, cukier waniliowy, skórkę z cytryny oraz likier. Za pomocą miksera składniki łączymy na jednolitą masę (miksujemy około 5 minut na największych obrotach). Do powstałej masy wlewamy płynną żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy by składniki dobrze się połączyły.

Powstałej masy nie wkładamy do lodówki i przygotowujemy ją gdy mamy upieczone biszkopty i zastygniętą lekko galaretkę.


Do ozdoby:
  • 400-500 g fioletowych winogron
  • 1 opakowanie sypkiej galaretki ( np. owoce leśne)
  • 400 ml wrzącej wody
  • 80 g płatków migdałowych

Wrzątek wlewamy do miski i rozpuszczamy w nim sypką galaretkę. Galaretkę pozostawiamy do lekkiego stężenia.

Płatki migdałowe wsypujemy na czystą, suchą patelnie i na małym palniku delikatnie je podprażamy (nie zapominamy o mieszaniui ch podczas podprażania).

Winogrono myjemy, suszymy i jeśli są duże przecinamy je na pół.


Wykonanie:

Tortownicę w której piekliśmy biszkopty myjemy, suszymy i ponownie wykładamy ją czystym papierem do pieczenia. Na spód blachy wykładamy biszkopt a na niego wylewamy 2/3 masy serowo - śmietanowej. Tak przygotowane ciasto wkładamy na 20 minut do lodówki by masa stężała ale nie całkiem. Gdy masa już daje oznaki, że nie dużo jej potrzeba by osiągnąć stałą konsystencje, przykrywamy ja drugim biszkoptem. Na jego wierzchu układamy winogrono, które zalewamy galaretką - ale pozostawiamy około 1 cm wolnego boku ( nie układamy tam winogrona ani nie dajemy galaretki) - zdjęcia pomocnicze powyżej. Ciasto wkładamy ponownie na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto wykładamy z lodówki, wyciągamy z ramy tortownicy i delikatnie jego boki smarujemy lekko stężałą masą. Pozostałą masę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego dowolną końcówką i na wierzchu tortu, tam gdzie pozostawiliśmy 1 cm wolnego miejsca dwukrotnie wyciskamy rozetki. Boki ciasta obkładamy podprażonymi płatkami migdałowymi.

Tak przygotowane ciasto wkładamy na 12 godzin (na całą noc) do lodówki.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 15/03/2014


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon