Lekki torcik śmietanowo - cytrusowy

Delikatny, lekki torcik w którym odnajdujemy smaki kwaśnej i słodkiej śmietany , soczystych pomarańczy oraz mandarynek. Podany na cieście francuskim z nutą rumu.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.


Składniki na spód:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
  • 60 g cukru kryształu
  • 30 g masła / dobrej margaryny
  • 3/4 kieliszka rumu
  • jedna obrana pomarańcza

Z ciasta francuskiego formujemy okrąg o średnicy 20 cm i wykładamy nim tortownicę. Ciasto pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 10 minut - na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

Tortownicę wykładamy świeżym papierem do pieczenia.

W małym rondelku umieszczamy cukier oraz masło. Na bardzo małym ogniu podgrzewamy przez około 5 minut cały czas mieszając. Po upływie podanego czasu ściągamy z palnika i dolewamy rumu. Energicznie mieszamy by składniki się połączyły.

Upieczone ciasto umieszczamy w tortownicy i polewamy je powstałym płynem.

Obraną pomarańcze kroimy na kawałki które układamy na polewie rumowej.


Składniki na masę:
  • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 400 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 200 ml śmietany kremówki 30% do deserów i ciast
  • 200 ml dżemu pomarańczowego lub mandarynkowego
  • 2 łyżki cukru pudru

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia.

W misce ubijamy śmietankę kremówkę. Pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder. Łączymy składniki. Obroty miksera zmniejszamy do najniższych. Do kremówki stopniowo, na przemian dodajemy kwaśną śmietanę oraz dżem. Ubijamy. Następnie powoli dolewamy rozpuszczoną, letnią żelatynę. Miksujemy do momentu połączenia się wszystkich składników.

Masę wylewamy na wcześniej przygotowane ciasto. Odstawiamy do lodówki.


Do dekoracji:
  • 200 ml śmietanki kremówki 30% do ciast i deserów
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach gorącej wody (nie koniecznie)
  • jedna obrana ze skórki mandarynka

W misce ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz letnią żelatynę. Składniki łączymy ze sobą.

Ciasto wyciągamy z lodówki. Na masę śmietanową wylewamy kremówkę. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie widelcem rysujemy zdobienia i dekorujemy listkami mandarynki.

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Smacznego


Data publikacji: 07/11/2012


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon