Lekki torcik gotowany

Można powiedzieć że jest to torcik ale tak ściślej mówiąc jest to lekki sernik gotowany gdyż jego masa powstaje z wyprodukowanego przez nas sera białego - dzięki połączeniu oraz ugotowaniu mleka i kwaśnej śmietany. Lekki, smaczny, delikatny torcik na niedzielny deser.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na tortownicę o średnicy 24 -26 cm.

Formę wykładamy papierem do pieczenia.


Składniki na spód:
  • 300 - 350 g kruchych ciastek np. herbatników (bez nadzienia)
  • 200 g białej czekolady
  • 70 g miękkiego masła

W niewielkim rondelku rozpuszczamy masło.

Czekoladę łamiemy w drobne kostki i wkładamy ją do rondelka w którym wcześniej umieściliśmy masło. Rondel kładziemy na najmniejszym palniku i na bardzo małym płomieniu doprowadzamy do rozpuszczenia i dokładnego połączenia się składników. Powstała masę ściągamy z palnika.

Ciastka przekładamy do woreczka śniadaniowego i za pomocą wałka gnieciemy je na pył. Zgniecione ciastka przesypujemy do miski do której wlewamy rozpuszczona czekoladę z masłem. Za pomocą łyżki drewnianej dokładnie łączymy składniki.


Składniki na masę z sera gotowanego:
  • 1 l mleka
  • 125 g masła
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany (18%)
  • 3/4 szklanka cukru pudru
  • 5 jaj
  • 1 sypka galaretka o smaku cytrynowym
  • 1 opakowanie cukru waniliowego\
  • 3/4 szklanki wrzącej wody

We wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretkę o smaku cytrynowym i odstawiamy do wystygnięcia ale nie stężenia.

Mleko wlewamy do garnka i doprowadzamy do jego zagotowania. W kubku łączymy na jednolitą masę kwaśną śmietanę z surowymi jajami i wlewamy ją do gotującego się mleka. Ciągle mieszając podgrzewamy aż zrobi się twarożek. Powstały twarożek odcedzamy i pozostawiamy do przestudzenia w temperaturze pokojowej.

Do makutry przekładamy miękkie masło które ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do utartego tłuszczu, stopniowo dodajemy ostudzony twarożek, a następnie po 1 łyżce lekko stężałą galaretkę i dokładnie rozcieramy.


Dodatkowo:
  • 2 opakowania sypkiej galaretki o smaku pomarańczowym
  • 600 ml wrzącej wody

We wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretki i odstawiamy je do lekkiego stężenia.


Wykonanie:

Powstałą masą herbatnikową wykładamy dno tortownicy. Ciasto przekładamy na godzinę do lodówki.

Następnie na spód równomiernie rozkładamy masę z gotowanego sera i ponownie na 1-2 godzin wkładamy do lodówki. Po upływie podanego czasu ponownie wykładamy ciasto i na jego wierzchu wylewamy lekko stężałą galaretkę. Ciasto umieszczamy w lodówce do momentu całkowitego stężenia galaretki.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 21/02/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon