Łabędzie z ciasta ptysiowego

Tym razem naszła mnie chęć by przygotować coś pięknego, a za razem o smaku mojej ulubionej karpatki. Z mej weny, mej twórczości powstało całe ptysiowe jezioro łabędzie, z delikatnym kremowo - serowym kremem.....

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto ptysiowe:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 180 g margaryny
  • 1,5 szklanki wody
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Do garnka dajemy margarynę, wodę i szczyptę soli. Na nie dużym ogniu doprowadzamy do zagotowania składników. Zmniejszamy płomień na najmniejszy. Do płynnych składników dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstałą masę zaparzamy na małym ogniu przez 3-5 minut cały czas mieszając. Surowe ciasto przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia. Do zimnej masy wbijamy jajka (najlepiej wbijać po jednym) i łączymy je z masą.


Składniki na masę serowo-śmietanową:
  • 600 g sera białego z wiaderka
  • 300 g śmietany kremówki 36% do ciast i deserów
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej
  • 1/3 szklanki wrzącej wody

We wrzącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i pozostawiamy ją do lekkiego stężenia.

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej kremówki dodajemy stopniowo cukier puder wraz z serem białym i dokładnie łączymy składniki. Do powstałej masy serowo- śmietanowej wlewamy żelatynę i jeszcze chwilę łączymy składniki.

Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego.


Dodatkowo:
  • 4-5 łyżek cukru pudru

Wykonanie:

Surowe ciasto ptysiowe przekładamy do worka cukierniczego z końcówką o nr 2c i na blaszki wyłożone papierem do pieczenia wyciskamy grubsze korpusy (w kształcie serca) o długości około 10 cm (12 sztuk). Następnie zmieniamy końcówkę na okrągłą o numerze 12 i na kolejnym arkuszu papieru do pieczenia wyciskamy 12 sztuk liter "S" będą to szyje łabędzi (w ilości takiej samej jak ilość korpusów). Surowe ciasto ptysiowe pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 20 minut a szyje łabędzi mogą się szybciej zarumienić więc można je wyjąć około 5 minut wcześniej (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do przestudzenia w piekarniku. Po upieczeniu odstawiamy je do przestudzenia.

Upieczone, przestudzone korpusy przecinamy poziomo na pół a następnie górną część korpusu pionowo na dwie połówki (dzięki temu utworzą sie nam skrzydła łabędzia) - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Spód korpusu napełniamy obficie masą śmietanowo- serową, wkładamy w nie skrzydła i szyje, oprószamy cukrem pudrem i podajemy.

Smacznego.


Data publikacji: 11/02/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon