Kwiatuszki kukurydziane

Proste kukurydziane ciastka z maszynki ożywione kolorowym lukrem śmietanowym. Idealnie komponują się na Świątecznym "zielonym" stole.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na dwie blachy.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 180 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej typu 450
  • 75 g mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Składniki na lukier śmietanowy na surowo:
  • 250 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
  • kolorowe barwniki spożywcze (niebieski, błękitny, czerwony, różowy, fioletowy, żółty)

Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.

Powstały lukier rozdzielamy na kilka miseczek i barwimy różnymi barwnikami spożywczymi. Kolorowe lukry przekładamy do jednorazowych worków cukierniczych.


Dodatkowo:
  • kolorowe lentrynki

Wykonanie:

Do miski przekłądamy masło i wsypujemy do niego cukier puder. Składniki miksujemy na gładką biała masę. Następnie dodajemy szczyptę soli, esencje waniliową i stopniowo, na przemian mąkę pszenną wraz z kukurydzianą. Wszystko dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Surowe ciasto przykrywamy szczelnie folią spożywczą i umieszczamy je na 2 godziny w lodówce. Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z foli i na lekko oprószonej mąka stolnicy wałkujemy na płat o grubości 5-6 mm. Za pomocą foremki wycinamy ciastka (kwiatuszki) a za pomocą okrągłego trzonka na ich środku robimy lekkie wgłębienie.

Surowe kwiatuszki pieczemy w 190-200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia na blaszce.

Zimne ciastka ściągamy z blachy układamy je na kratce, lukrujemy i zdobimy środki ciasteczek lentrynkami (przyklejamy je lukrem). Ozdobione ciastka pozostawiamy na 30 minut by lukier dobrze na nich zastygł. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 03/03/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon