Kwadraty z serem w cieście francuskim

Poniżej podaje przepis na szybkie, smaczne i cieszące oko kwadraty z ciasta francuskiego faszerowane masą serową. Idealne do popołudniowej kawy czy też herbaty.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Przepis na 18 sztuk.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy.


Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
  • jedno białko

Przepis na masę serową:
  • 200 g sera twarogowego półtłustego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • kilka kropel aromatu waniliowego (nie koniecznie)
  • 2 łyżki rodzynek w zalewie alkoholowej ( mogą też być zwykłe)

Wykonanie:

Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwijamy je. Stolnice lekko oprószamy mąką i przekładamy na nie ciasto. Dzielimy na 18 kwadratów o wymiarze 7,5 cm x 7,5 cm. Z paska który zostanie z ciasta wycinamy foremką serduszka - lub też inny wzorek.

Ser i cukier puder umieszczamy w makutrze i ucieramy. Następnie wlewamy żółtko, kilka kropel aromatu waniliowego, masło i ucieramy do momentu połączenia się składników. Do smaku dosypujemy rodzynki i mieszamy wszystkie składniki ze sobą.

Masę nakładamy łyżką na środek każdego kwadratu. Boki sklejamy ze sobą w taki sposób by powstała mała sakiewka.

Białko roztrzepujemy i za pomocą pędzla kuchennego smarujemy nim sakiewki. Na środek każdej przyklejamy (za pomocą białka) serduszko które też smarujemy białkiem.

Ciastka przekładamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.

Kwadraty pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 12-14 minut.

Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia a następnie podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 05/11/2012


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon