Kuleczki miodowo-orzechowe

A tak nas natchnęło na miód i orzechy :). Kuleczki wyszły pyszne, po prostu pyszne.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na około 25 sztuk.


Składniki:
  • 150 g całych migdałów
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g moreli suszonych
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 80 g miodu
  • 80 g masła
  • sok i skórka otarta z małej pomarańczy

Dodatkowo:
  • 150 g zmielonych orzechów laskowych

Wykonanie:

Migdały wraz z orzechami laskowymi podprażamy w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut. Następnie studzimy je, ścieramy z nich skórki i drobno siekamy.

Morele również bardzo drobno siekamy, rozdrabniamy.

Do rondla przekładamy miód, cukier, masło, sok z pomarańczy i gotujemy przez około 15 minut na małym palniku. Do powstałego syropu przekładamy posiekane orzechy oraz morele, skórkę z pomarańczy i dokładnie łączymy ze sobą.

Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtaczamy w zmielonych orzechach laskowych.

Tak przygotowane kuleczki umieszczamy na około 3 godziny (a najlepiej na całą noc) w lodówce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 16/11/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon