Kulebiak z kaszą gryczaną i pieczarkami

Taki o to ciekawy przepis wpadł mi w ręce na kulebiak - przepis pochodzi z książki kucharskiej Marii Disslowej z 1930 roku.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na formę o wymiarach 10 cm x 30 cm.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej / tortowej
  • 250 ml mleka
  • 30 g drożdży świeżych
  • 10 g cukru
  • 3 surowe żółtka
  • 60 gram masła

Do wysokiego kubka wlewamy letnie mleko , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże, cukier i 5 łyżek mąki (masa jak na naleśniki). Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Żółtka wlewamy do miski i ucieramy na puszystą masę. Do powstałej masy jajecznej dodajemy masło - ucieramy. Na stolnicy przesiewamy mąkę do której wlewamy zaczyn i utartą masę z żółtkami. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 20 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło są objętość.


Składniki na farsz:
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 jajko

Kasze gryczaną gotujemy według wskazań na opakowaniu, odcedzamy.

Cebulę wraz z pieczarkami kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy na nim cebule, dodajemy grzyby i dusimy. Warzywa doprowadzamy do smaku solą, pieprzem i zmieloną gałką muszkatołową. Na sam koniec dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną i mieszamy. Farsz odstawiamy do przestygnięcia. Do przestudzonego farszu dodajemy jajko-mieszamy dokładnie.


Dodatkowo:
  • 1 surowe białko z jajka
  • 3 łyżeczki czarnuszki
  • 3 łyżeczki białego sezamu

Białko przelewamy do niewielkiej miseczki i lekko podbijamy.


Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę zarabiamy a następnie wałkujemy na kształt prostokąta, na grubość około 6 mm. Na rozwałkowany płat ciasta wykładamy równomiernie farsz i zwijamy w strudel - do środka zawijamy krótsze boki ciasta a następnie zaczynamy zawijać ciasto w rulon , zaczynając od dłuższego boku. Rulon umieszczamy w keksówce.

Surowy kulebiak zostawiamy na około 30 minut w keksówce by jeszcze podrosło. Tuż przed pieczeniem wierzch strudla smarujemy białkiem i posypujemy czarnuszką oraz sezamem.

Surowy kulebiak pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 45 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).

Po upieczeniu kulebiak wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 18/12/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon