Kule śnieżne

Można utoczyć, toczyć na podwórku kule ze śniegu z dzieckiem, mężem i przyjaciółmi... Ja tym razem zrobiłam kule śnieżne w domu, w kuchni i nie roztopiły się szybko :-)

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 35 sztuk.

Do smażenia będziemy potrzebować 1 l oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego lub smalcu.

Miskę lub głęboki talerz wykładamy papierowymi ręcznikami kuchennymi.


Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki maki pszennej / tortowej
  • 50 g miękkiego masła
  • 45 g cukru pudru
  • 4 surowe żółtka (z jajek wielkości L)
  • 3 surowe białka (z jajek wielkości L)
  • szczypta soli

Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia

Do smażenia:
  • 1 l oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego

Olej przelewamy do rondla.


Wykonanie:

Do niewielkiej miseczki przesiewamy mąkę.

Do miski wlewamy białka, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę.

Żółtka wraz z cukrem i masłem ucieramy na gładką, jednolitą masę. Do powstałej masy jajecznej przekładamy ubite na sztywno białka i delikatnie łączymy ze sobą składniki. Następnie dodajemy przesiana mąkę i jeszcze raz delikatnie łączymy wszystko. Dobrze wyrobione ciasto (powinniśmy je wyrabiać łyżką drewniana przez około 10 minut), przykrywamy i wkładamy je na godzinę do lodówki by odpoczęło.

Po upływie godziny, ciasto wykładamy z lodówki, przekładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę i wałkujemy na płat ciasta o grubości 2-3 mm. Za pomocą szklanki wycinamy okręgi. Na każdym okręgu robimy nacięcia (7-9) przez które przeplatamy długą wykałaczkę. Za pomocą przeciągniętej przez ciasto wykałaczki, podnosimy ciasto, które kładziemy na dłoni, wyciągamy z niego wykałaczkę a następnie formujemy w kulkę (ale nie bardzo zbitą) - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Do głębokiego garnka (nie koniecznie bardzo szerokiego) przekładamy tłuszcz i naczynie z nim kładziemy na średnik palniku. Olej doprowadzamy do zagrzania (robimy próbę- wrzucamy mały skrawek surowego ciasta do tłuszczu , jak jest dobrze nagrzany to ciasto wypłynie nam szybko na powierzchnie i ładnie zacznie się smażyć). W gorącym tłuszczu smażymy obustronnie surowe kule śnieżne - gdy usmażą się nam z jednej strony na złoty kolor, obracamy je by się dosmażyły. Usmażone na złoty kolor kule wykładamy łyżką cedzakową i osączamy je na kuchennym ręczniku papierowym.

Przed podaniem kule śnieżne mocno oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego


Data publikacji: 05/01/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon