Kukurydziane Pisklaki - jajka

Lubie i to bardzo kukurydziane ciastka tak więc i w owe Święta pojawią się w moim kulinarnym podboju świata :). A wiecie ile przy nich mamy z rodziną zabawy...

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 3 blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto kukurydziane:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny

Do miski przekładamy miękkie masło wraz z cukrem pudrem i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo żółtka- ucieramy. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną i kukurydzianą oraz sok i skórkę otartą z cytryny - zarabiamy ciasto. Ciasto powinno być zwarte i nie powinno się nam przyklejać do rąk. Wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy na około godzinę w lodówce by się schłodziło.

Po upływie godziny ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z foli spożywczej i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na płat o grubości około 7 m. Za pomocą foremki wycinamy ciastka w kształcie jajek (u mnie mają wysokość 12,5 cm).

Surowe ciastka układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika ale ściągamy je z blachy dopiero jak całkowicie przestygną.


Składniki na lukier biały z białek:
  • 2 surowe białka z jajek
  • 200 g cukru pudru
  • na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)

Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana.


Dodatkowo:
  • fioletowe i czerwone perełki cukrowe
  • ciemny i czerwony pisak cukrowy / lukrowy

Wykonanie:

Upieczone, przestudzone ciasteczka zdobimy białym lukrem rysując skorupki oraz oczy kurczaków. Na białych skorupkach układamy czerwone i fioletowe perełki cukrowe tak by tworzyły kwiatuszki. Czarnym pisakiem cukrowym malujemy źrenice a czerwonym dzióbki.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 07/04/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon