Kukurydziane ciasteczka z kremem i dżemem

Idealne w swej prostocie, kukurydziane, kruche ciasteczka przełożone delikatnym kremem śmietanowym i do smaku "doprawione" domowym dżemem truskawkowo-malinowym.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 30 sztuk.

Blachy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenie.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 360 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 300 g mąki pszennej typu 450
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Do miski przekładamy masło i wsypujemy do niego cukier puder. Składniki miksujemy na gładką biała masę. Następnie dodajemy szczyptę soli, esencje waniliową i stopniowo, na przemian mąkę pszenną wraz z kukurydzianą. Wszystko dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Powstałą masę przekładamy do worka cukierniczego. Na worek cukierniczy nie zakładamy żadnej końcówki.

Za pomocą maszynki do ciastek wyciskamy 60 sztuk ciasteczek, zachowując między nimi odstęp i robiąc w ich środku dziurę za pomocą trzonka od łyżki drewnianej - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Surowe ciasteczka pieczemy w 190-200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu rurki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia na blaszce.


Składniki na masę kremową:
  • 300 ml śmietany do tortów ( lub 0,5 l śmietany kremówki 36% do ciast i deserów + 1 łyżka cukru pudru)

Krem śmietanowy (lub też śmietanę kremówkę wraz z cukrem pudrem) wlewamy do miski i ubijamy na sztywno. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego zakończonego dowolną końcówką.


Dodatkowo:
  • 4-5 łyżek domowego, gęstego dżemu malinowo-truskawkowego
  • 3- 4 łyżki cukru pudru

Dżem przekładamy do jednorazowego worka cukierniczego zakończonego końcówką nr 3-4.


Wykonanie:

Na połowę upieczonych, przestudzonych, kukurydzianych ciasteczek wyciskamy porcję domowego dżemu a następnie ich brzegi napełniamy masą kremową (ciasteczka traktujemy jak kwiaty a krem śmietanowy to ich płatki) - zdjęcia pomocnicze powyżej - i przykrywamy ciastkiem. Ciasteczka z wierzchu oprószamy cukrem pudrem.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 11/08/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon