Kukurydziane ciasteczka z czekoladą

Małe, proste cudeńka z powstałe na bazie płatków kukurydzianych. Kruche, kukurydziane ciasteczka ozdobiłam polewą czekoladową, kroplą białego lukru i owocem goji.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 40-45 sztuk.

Blaszki do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem dobrze nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasteczka z płatkami kukurydzianymi:
  • 370 g mąki pszennej / tortowej
  • 200 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 g płatków kukurydzianych
  • 2 surowe jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Płatki kukurydziane przekładamy do woreczka śniadaniowego i za pomocą wałka gnieciemy je na pył.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Do miski przekładamy masło, dodajemy cukier puder i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu stopniowo (po jednym) dodajemy jajka i dokładnie ucieramy. Następnie, na przemian dodajemy mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia oraz rozkruszone płatki kukurydziane. Składniki dokładnie łączymy ze sobą, aż uzyskamy jednolitą masę.

Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układamy na blaszce do pieczenia (zachowując odstępy między nimi), w każdej kulce robimy wgniecie nie /wgłębienie- zdjęcia powyżej.

Tak przygotowane ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut, aż się ze złocą (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ich przestudzenia. Dopiero przestudzone ciasteczka ściągamy z blaszki.


Składniki na polewę czekoladową na maśle:
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka prawdziwego rumu

Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika.


Dodatkowo:
  • 2 pisaki lukrowe z białym lukrem
  • 30-35 g owoców Goji

Wykonanie:

Upieczone, przestudzone ciasteczka kukurydziane napełniamy polewą czekoladową i pozostawiamy na około 15-20 minut by polewa zastygła. Następnie na środku polewy czekoladowej kładziemy kroplę białego lukru cukrowego i owoc Goji.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 25/10/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon