Kruche zające w kropki

Szał w kuchni zapanował, kolorowy, cukierkowy szał. Foremki poszły w ruch i wycinają w najpyszniejszym, kruchym cieście zające. A potem szał kolorowego lukru i cukrowych kropek....

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 3-4 blaszki do pieczeni.

Blachy wykładamy papierem od pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 370 g mąki pszennej
  • 350 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 120 g obranych i zmielonych migdałów
  • 4 ugotowane i przetarte przez drobne oczka tarki żółtka
  • 1 surowe żółtko

Do miski przekładamy miękkie masło dodajemy cukier puder i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy zmielone migdały, mąkę pszenną, starte żółtka oraz surowe żółtko. Składniki dokładnie zarabiamy a następnie przykrywamy szczelnie folią spożywcza i umieszczamy na 2-3 godziny w lodówce by ciasto się schłodziło.

Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na płat o grubości 6 mm. Z płatu ciasta, za pomocą foremki wycinamy ciastka które układamy na blaszce.

Surowe ciasteczka pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut na jasnozłoty kolor (piekarnik elektryczny funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu ciastka pozostawiamy do przestygnięcia a następnie ściągamy z formy.


Składniki na lukier biały z białek:
  • 4 surowe białka z jajek
  • 400 g cukru pudru
  • na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)

Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana.


Dodatkowo:
  • barwniki spożywcze (żółty, fioletowy, różowy, zielony, niebieski)
  • kolorowe cukrowe kropki
  • pianki

Pianki kroimy na plastry - będą to ogonki.


Wykonanie:

Powstały lukier rozlewamy po równo do 5 miseczek i barwimy kolorowymi barwnikami spożywczymi - żółtym, niebieskim, zielonym, fioletowym, różowym.

Upieczone, przestudzone ciasteczka lukrujemy, układamy na kratce by ociekły z nadmiaru lukru i gdy jeszcze lukier nie zastygnie zdobimy kolorowymi kropkami cukrowymi oraz piankami.


Data publikacji: 06/04/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon