Kruche serca cynamonowe

Kruche ciastka z cynamonem i lukrem, świetnie smakują, niesamowicie pachną i równie dobrze wyglądają.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 40 sztuk.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.


Składniki:
  • 1 pełna szklanka mąki pszennej / tortowej
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 125 g miękkiej margaryny
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu

Wykonanie:

Na stolnicy za pomocą sitka przesiewamy ze sobą mąkę, proszek dopieczenia oraz cynamon. Do produktów dodajemy cukier, jajko oraz miękką margarynę. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Zawijamy je w folię i na 2-3 godzinny odstawiamy do lodówki. po upływie tego czasu ciasto wałkujemy na grubość 4-5 mm i za pomocą foremki wycinamy serca.

Serca układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy na lekko brązowy kolor w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut (funkcja piekarnika - termoobieg). Po upieczeniu odkładamy je do ostygnięcia.


Do ozdoby:
  • jedno białko
  • 1 szklanka cukru pudru

Białko lekko podbijamy i stopniowo dodajemy do niego cukier puder. Składniki łączymy tak by powstała jednolita konsystencja.

Ostudzone serca do połowy moczymy w lukrze i kładziemy je na kratce by lukier na nich zastygł. A następnie podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 05/11/2012


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon