Kruche pierożki z fetą i szpinakiem

Nie ma fajnej zabawy bez dobrego towarzystwa, picia i jedzenia. Tym razem polecam przygotować niesamowicie smaczne, zdrowe i przez każdych akceptowane (nawet wegetarian) pierożki nadziewane fetą, ziołami i szpinakiem.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 3 blachy do pieczenia.

Blachy przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem dobrze nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 surowe kurze żółtko
  • 40 ml zimnej wody
  • szczypta soli

Na stolnicę przesiewamy mąkę dodajemy tłuszcz, szczyptę soli, zimną wodę i kurze żółtko. Z podanych składników zarabiamy gładkie, jednolite, elastyczne ciasto.


Składniki na farsz:
  • 300 g szpinaku mrożonego
  • 250 g fety
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Na patelnię wlewamy olej / oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,posiekaną w kostkę cebulę, sól, pieprz, zioła i zmrożony szpinak- przesmażamy wszystkie składniki ze sobą około 5 minut. Ściągamy z palnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Do przestudzonego szpinaku dodajemy fetę i dokładnie łączymy składniki.


Dodatkowo:
  • 1 surowe białko kurze
  • 2-3 łyżeczki białego sezamu
  • 1 łyżeczka czarnuszki

W niewielkiej miseczce mieszamy czarnuszkę z sezamem.

Do osobnej miseczki wlewamy białko i lekko je podbijamy.


Wykonanie:

Wyrobione ciasto dzielimy na 4 porcje i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na placki o grubości 4-5 mm, z których foremką wycinamy koła. Na okręgi nakładamy po łyżeczce farszu i sklejamy boki. Surowe pierożki układamy na blaszce do pieczenia. Z wierzchu smarujemy je rozbełtanym białkiem i posypujemy czarnuszką wraz z sezamem.

Pierożki pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 20-25 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Podajemy i na gorąco i na zimno.

Smacznego


Data publikacji: 28/12/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon