Kruche migdałowe ciasteczka z kolorowym musem

Pyszne, migdałowe ciasteczka, z lekkim jogurtowym musem w czterech smakach. Polecam.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 3 blachy do pieczenia

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciastka:
  • 300 g maki pszennej / tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g zmielonych na pył migdałów
  • 1 całe , duże jajko
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

Nadzienie:
  • 100 g malin
  • 100 g borówek
  • 100 g winogron zielonych
  • 100 g brzoskwiń ( ja użyłam 2 dużych)
  • 4 x 2 łyżki cukru pudru
  • 4 x 100 g jogurtu naturalnego
  • 4 x po 1 łyżce żelatyny spożywczej
  • 4 x 1/3 szklani gorącej wody

Do 4 misek rozlewamy po równo po 100 g jogurtu naturalnego.

Każe owoce z osobna ( osobno maliny, borówki, brzoskwinie - bez pestek, winogrona) za pomocą blendera miksujemy na papkę. I tak :

  • do I miski w której jest 100 g jogurtu naturalnego dodajemy papkę z malin, 1 łyżkę cukru pudru oraz rozpuszczoną w 1/3 szklanki gorącej wody żelatynę. Składniki energicznie mieszamy by uzyskać jednolitą konsystencję;

  • do I miski w której jest 100 g jogurtu naturalnego dodajemy papkę z borówek, 1 łyżkę cukru pudru oraz rozpuszczoną w 1/3 szklanki gorącej wody żelatynę. Składniki energicznie mieszamy by uzyskać jednolitą konsystencję;

  • do I miski w której jest 100 g jogurtu naturalnego dodajemy papkę z brzoskwiń, 1 łyżkę cukru pudru oraz rozpuszczoną w 1/3 szklanki gorącej wody żelatynę. Składniki energicznie mieszamy by uzyskać jednolitą konsystencję;

  • do I miski w której jest 100 g jogurtu naturalnego dodajemy papkę z winogron, 1 łyżkę cukru pudru oraz rozpuszczoną w 1/3 szklanki gorącej wody żelatynę. Składniki energicznie mieszamy by uzyskać jednolitą konsystencję;

Miski z musami wkładamy do lodówki na 20-25 minut - przy czym pilnujemy by musy nam całkowicie nie zsiadły.


Dodatkowo:
  • mała paczka białych draży
  • 4-5 łyżek cukru pudru ( nie koniecznie)

Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do przesianych składników dodajemy zmielone migdały, cukier puder, tłuszcz, śmietanę oraz wbijamy całe jajko. Za pomocą noża siekamy przez chwilę składniki a następnie rękoma wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto.

Stolnice lekko oprószamy mąką pszenną a następnie wałkujemy na niej ciasto. Ciasto należy rozwałkować na płat o grubości 7 mm. Za pomocą foremki w kształcie czterolistnej koniczyny (bez łodygi) wycinamy z płata ciasta . Następnie w każdym ciastku, za pomocą końcówki do worka cukierniczego, wycinamy 4 otwory ( zdjęcia poniżej).

Surowe ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 180 stopniach Celsjusza przez 12 minut – na złoty kolor. Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Zimne ciasteczka układamy na papierze do pieczenia. Otwory w ciastkach napełniamy kolorowymi musami owocowymi . Na środku każdego ciasteczka, za pomocą musu ( np. musu winogronowego) przyklejamy "białego draża". Tak przygotowane ciastka wkładamy do lodówki by musy całkowicie stężały. Przed podaniem ciasteczka można dodatkowo oprószyć lekko cukrem pudrem.

Podajemy.

Smacznego

Podajemy.


Data publikacji: 05/08/2013


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon