Kruche bałwanki z marmoadą

Proste, kruche, z domową marmoladą i jak że upragnione - bałwanki. Fakt te z ciasta nie zastąpią dzieciom tego wyczekanego białego puchu który pokryje cały świat, z którego będziemy mogli lepić te prawdziwe bałwanki....no ale cóż jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma :-).

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 2-3 blachy.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto kruche:
  • 200 g mąki krupczatki
  • 2 surowe żółtka
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (ja użyłam 18%)

Masło lub margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4 mm. Z płatu ciasta, za pomocą foremki wycinamy bałwanki.

Surowe ciastka układamy na blachach w 200 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczone ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na lukier z białek:
  • 2 surowe białka z jajek
  • 200 g cukru pudru
  • na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)
  • kilka kryształków czarnego barwnika spożywczego
  • kilka kryształków pomarańczowego barwnika spożywczego

Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana.

Z powstałego lukru odlewamy około 1/5 jego części i barwimy czarnym barwnikiem spożywczym.

Z białego lukru odkładamy 2 łyżeczki i barwimy pomarańczowym barwnikiem spożywczym.


Dodatkowo:
  • 500 g domowej, gęstej marmolady (użyłam wieloowocowej)
  • 2 pisaki cukrowe/lukrowe koloru zielonego
  • 30 g owoców Goji
  • 30 g orzechów nerkowca
  • garść kandyzowanego ananasa w kostce
  • cukrowe śnieżne płatki

Wykonanie:

Połowę upieczonych, przestudzonych ciasteczek z wierzchu lukrujemy białym i czarnym lukrem- po o lukrowaniu bałwanków na biało pozostawiamy je do zastygnięcia lukru a następnie na głowach rysujemy czarnym lukrem kapelusze oczy, uśmiechy oraz guziki. Pomarańczowym lukrem rysujemy noski. Za pomocą zielonego pisaka lukrowego- zielonego rysujemy gałązki na których umieszczamy owoce goji, orzech nerkowca i kostkę kandyzowanego ananasa. Dodatkowo przyklejamy po 3 płatki/ gwiazdki cukrowe. Tak ozdobione lukrem ciastka pozostawiamy na 2-3 godziny by lukier dobrze zastygł.

Na pozostałe ciasteczka wykładamy warstwę domowej marmolady i przykrywamy ją ozdobionymi ciasteczkami.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 23/11/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon