Kruche babeczki ze szpinakiem i kawiorem

Otrzymaliśmy spory zapas kawioru przywiezionego prosto z Ukrainy. Postanowiłam spróbować go podać na różne sposoby nie tylko jako farsz do jajek i tak powstała owa przekąska. Wyszła pyszna i zachwyciła nie tylko kupki smakowe ale i przykuwa wzrok.

Przyznam, że pracy jest troszkę przy przygotowaniu owej przekąski ale warto. Idealne kruche ciasto świetnie komponuje się z białym kawiorem, pastą na bazie szpinaku i nachosami.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 20 sztuk.

Metalowe foremki należy natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną/tortową.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g masła lub dobrej margaryny
  • 2 surowe żółtka
  • 3 łyżki glukozy

Masło lub margarynę kroimy w kostkę.

Na stolnicę, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z glukozą. Do suchych składników dodajemy żółtka oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.

Surowe babeczki pieczemy w 180-200 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia w foremkach.


Składniki na pastę ze szpinaku:
  • 300 g liści świeżego szpinaku
  • 250 g tłustego białego sera
  • 2 niewielkie cebule
  • 100 g masła
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/5 łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka ziół włoskich

Szpinak przekładam do durszlaka, przelewam najpierw zimną a później ciepłą wodą, dokładnie płuczemy. Następnie odcinamy ogonki z liści.

Do garnka nalewamy wodę, solimy ją (1/4 łyżeczki soli) i gotujemy. Do wrzątku wrzucamy szpinak na 4 minuty, następnie odcedzamy.

Cebulę obieramy i siekamy drobno.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cebule i doprowadzamy do jej zeszklenia. Dodajemy ugotowany szpinak i jeszcze przez chwilę smażymy całość.

Do miski przekładamy ser biały, musztardę, przyprawy, zioła, podsmażony szpinak wraz z cebulą i za pomocą blendera wszystko miksujemy na gładką masę. Powstałą pastę odstawiamy na 30 minut do lodówki by się schłodziła.


Dodatkowo:
  • 75 g białego kawioru
  • czarne oliwki
  • pikantne nachosy
  • nata pietruszki

Czarne oliwski odsączamy z zalewy i przecinamy na pół.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone kruche babeczki wykładamy z foremek, wypełniamy je białym kawiorem a następnie za pomocą worka cukierniczego (zakończonego końcówką nr 96) wyciskamy na nie pastę ze szpinaku. Tuż przed podaniem każdą babeczką zdobimy czarnymi oliwkami, natką pietruszki i pikantnym nachosem.

Podajemy

Smacznego


Data publikacji: 16/08/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon