Kruche babeczki z soczewicą

Ostatnio znalazłam zakamuflowana puszkę z soczewicą. A że imprezka się szykowała postanowiłam ją wykorzystać do przekąsek. Nie ukrywam iż ostatnio eksperymentuje z podawaniem ciasta kruchego z różnymi słonymi farszami. I ten eksperyment polecam gdyż jest bardzo smaczny i sycący, Świetnie smakuje i na ciepło i na zimno.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Metalowe foremki należy natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną/tortową.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 220 g masła lub dobrej margaryny
  • 2 surowe żółtka
  • 1 łyżka glukozy

Masło lub margarynę kroimy w kostkę.

Na stolnicę, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z glukozą. Do suchych składników dodajemy żółtka oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 5 mm. Za pomocą foremki wycinamy okręgi, którymi wypełniamy foremki. Z pozostałej części ciasta wałkujemy placek na grubość 3 mm i za pomocą okrągłej formy (mniej więcej średnica babeczki) wycinamy okręgi w środku których wycinamy 2 cm otwory.


Składniki na farsz:
  • 300 g soczewicy z puszki
  • 3 cebule
  • 100 g sera feta
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju roślinnego/ rzepakowego
  • 1 łyżeczka mieszaniny zielonych ziół (tymianek, rozmaryn, lubczyk, pietruszka, zioła prowersalskie)

Cebulę obieramy kroimy w kostkę i na 2 łyżkach oleju podmarzamy.

W maszynce do mielenia mielimy odsączona z zalew soczewicę, ser i cebulę. Doprawiam ziołami, solą i pieprzem.


Dodatkowo:
  • 1 surowe białko
  • 1 łyżeczka zielonej czubricy

Białko wlewamy do miski i lekko podbijamy.


Wykonanie:

Foremki wypełnione surowym ciastem napełniamy farszem który z wierzchu przykrywamy surowym krążkiem ciasta kruchego. Krążek smarujemy roztrzepanym białkiem i oprószamy zieloną czubricą.

Tak przygotowaną surową przekąskę pieczemy w 180-200 stopniach Celsjusza przez 15 - 20 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia w foremkach.

Przestudzone przekąski wykładamy z foremek.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 01/08/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon