Kruche babeczki z sałatką jarzynową

Niezapowiedziana wizyta gości stała się potrzebą matką wynalazków :-). Przekąska miała być prosta, pyszna i miała przyciągnąć wzrok. I tak kruche, słone babeczki poszły w ruch, do tego trochę zieleni i jak że nigdy nie zawodna sałatka jarzynowa.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 20 sztuk.

Foremki na babeczki (o średnicy 10 cm) należy natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną / tortową (w małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką).

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 surowe żółtka
  • 250 g masła lub dobrej margaryny
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru

Masło lub margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę i cukier puder. Do suchych składników dodajemy żółtka oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4-5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.

Tak przygotowane surowe babeczki układamy na blaszce a następnie pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 12- 15 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg). Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia


Dodatkowo:
  • sałata lodowa
  • 20 dużych łyżek Waszej ulubionej sałatki jarzynowej
  • 50 g kiełków rzodkiewki
  • 20 listków wędliny
  • 20 sztuk wykałaczki

Sałatę lodową oraz kiełki rzodkiewki myjemy i osuszamy.

Plasterki szynki zwijamy w ruloniki i przebijamy je na środku wykałaczką.


Wykonanie:

Na dno upieczonych, przestudzonych babeczek wkładamy postrzępioną sałatę lodową oraz dość sporo sałatki jarzynowej. Wierzch sałatek zdobimy kiełkami rzodkiewki oraz zwiniętymi w rulon listkami wędliny.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 18/01/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon