Kruche babeczki z kiwi, musem i śmietaną

Krucha babeczka, owoc kiwi, mus brzoskwiniowy i bita śmietana zdobiona dodatkowo skórką pomarańczową......

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 50 sztuk.

Foremki na babeczki należy natłuścić i oprószyć mąką pszenną / tortową. W małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką.

Mocno nagrzewamy piekarnik przed pieczeniem.


Składniki na babeczki:
  • 250 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka

Margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy żółtka oraz masło. Wyrabiamy ciasto. Formujemy je w kule i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upływie podanego czasu ciasto wyciągamy z lodówki ciasto i na podsypanej lekko mąką stolnicy wałkujemy na grubość 4 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.

Babeczki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut - na złoty kolor.


Składniki na mus brzoskwiniowy:
  • 1 puszka brzoskwiń w zalewie
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej / brzoskwiniowej
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 % do ciast i deserów
  • 1 opakowanie śmietany "śnieżki"

Odsączamy brzoskwinie od soku. Sok wlewamy do rondelka i doprowadzamy do jego zagotowania. Następnie ściągamy rondel z palnika. Do syropu dodajemy sypką galaretkę i dobrze ja rozpuszczamy. Powstała galaretkę odstawiamy do lekkiego stężenia.

Owoce brzoskwini blenderujemy.

Śmietanę kremówkę wlewamy do miski i dodajemy do niej sypką "śnieżkę". Składniki ubijamy na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy zblenderowane brzoskwinie oraz lekko stężałą galaretkę. Dokładnie łączymy składniki ( za pomocą miksera).

Mus wkładamy do lodówki na 30 minut. Uwaga : mus nie może za bardzo stężeć. Następnie mus przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką w bardzo wąską gwiazdkę.


Składniki na jogurtową śmietankę:
  • 3 opakowania "śnieżki"
  • 600 g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1/6 szklanki gorącej wody

Do miski wlewamy jogurt naturalny i dodajemy do niego "śnieżkę" oraz cukier puder. Składniki ubijamy na sztywną masę. Do ubitej masy dodajemy letnią żelatynę - ubijamy. Gotową masę jogurtowo - śnieżkową wkładamy na 10-15 minut do lodówki. Masę przekładamy do worka cukierniczego z końcówką bardzo szerokiej gwiazdy.


Dodatkowo:
  • 4 duże owoce kiwi
  • 100 g skórki pomarańczowej

Owoce kiwi obieramy ze skórki i kroimy w plasterki a plasterki na 4 części.


Wykonanie:

Do upieczonych i przestudzonych babeczek wkładamy aż po brzegi, pokrojone w ćwiartki owoce kiwi. Na owoce wyciskamy warstwę musu brzoskwiniowego. Na mus dużą porcje masy jogurtowo- śmietankowej. Dodatkowo masę jogurtowo- śmietankową zdobimy skórką pomarańczową. Tak przygotowane babeczki wkładamy na 30 minut do lodówki. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 14/01/2014


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon