Kruche babeczki z kawą i białą czekoladą

Coś dla smakoszy kawy a dokładnie mówiąc masy kawowej tylko tej robionej na jajkach, na maśle ... tak jak robiły to kiedyś nasze babcie i prababcie....Tym razem masę kawowa połączyłam z kruchym ciastem, biała czekoladą i słodkawą wiśnią kandyzowaną.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 20 sztuk.

Foremki na babeczki o górnej średnicy 8 cm należy dobrze natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną/ tortową (w małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką).

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 surowe żółtka
  • 250 g masła lub dobrej margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (ja użyłam 18%)

Masło lub margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4 -5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.

Surowe babeczki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na masę kawową:
  • 2 całe, surowe jajka ( wielkość L)
  • 130 g cukru kryształu
  • 20 g kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki wrzącej wody
  • 150 g miękkiego masła
  • 1/2 kieliszek spirytusu lub wódki

Do szklanki wlać 2 łyżki wrzącej wody i rozpuścić w niej kawę rozpuszczalną. Odstawiamy do przestygnięcia.

Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy do nich cukier. Miskę ze składnikami wstawiamy na garnek z gotującą się wodą (ale tak by miska nie dotykała wody). Jaja z cukrem ubijamy na parze przez 10-15 minut aż uzyskamy pulchną, jasnozłota masę. Masę jajeczną ściągamy z garnka i miskę zanurzamy w zimnej wodzie. W ten sposób studzimy i zagęszczamy masę (ciągle ubijamy).

Masło przekładamy do miski i ubijamy je na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy zimną masę jajeczną oraz alkoholi dokładnie wszystko łączymy.

Masę przekładamy do worka cukierniczego i na czas przygotowania babeczek umieszczamy go w lodówce.


Dodatkowo:
  • 400 g białej, dobrej polewy czekoladowej
  • 20 sztuk wiśni kandyzowanych

Czekoladę przekładamy do worka cukierniczego, w którym szczelnie zawiązujemy jego koniec i umieszczamy go w gorącej wodzie i dzięki temu rozpuszczamy czekoladę. Gdy czekolada będzie juz płynna wykładamy worek cukierniczy i pozostawiamy go w temperaturze pokojowej by czekolada lekko przestygła i stała się bardziej zbita ale na tyle płynna by można było ją wycisnąć z worka cukierniczego.


Wykonanie

Upieczone, przestudzone kruche babeczki wykładamy z metalowych foremek i po brzegi wypełniamy je masą kawową. Wierzch babeczek zdobimy białą czekoladą (za pomocą worka cukierniczego wyciskamy duży keks białej czekolady) i wiśnią kandyzowaną.

Babeczki wkładamy na 30 minut do lodówki a następnie podajemy.

Smacznego.


Data publikacji: 22/04/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon