Kruche babeczki z czekoladą, wiśniami i śmietaną

Bardzo proste ale idealne bo kruche, czekoladowe, z wiśniami i śmietaną kremówką. Szybko się je wykonuje ale jeszcze szybciej konsumuje.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 20 sztuk.

Foremki na babeczki o górnej średnicy 8 cm należy dobrze natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną/ tortową (w małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką).

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 surowe żółtka
  • 250 g masła lub dobrej margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (ja użyłam 18%)

Masło lub margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4 -5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.

Surowe babeczki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na krem:
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 36% *250 g serka mascarpone

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy do niej cukier puder i ubijamy ją na sztywno. Pod koniec ubijania, stopniowo dodajemy serem mascarpone i miksujemy aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką nr 32.


Dodatkowo:
  • 100 g białej czekolady
  • 20 sztuk migdałów
  • 400 g kremu czekoladowego typu nutella
  • wiśnie z kompotu ( słoiczek 250 g)

Wiśnie odsączamy z soku.

Białą czekoladę drobno siekamy przekładamy do kolejnej metalowej miski. Miskę umieszczamy we wrzącej wodzie i mieszając rozpuszczamy czekoladę.

Krem czekoladowy przekładamy do worka cukierniczego zakończonego dowolną końcówką.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone babeczki napełniamy kremem czekoladowym, na wierzch którego układamy odsączone wiśnie z kompotu. Następnie każdą babeczką dekorujemy solidną porcją śmietany, białą czekoladą i migdałem.

Powstałe babeczki schładzamy około godzinę w lodówce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 03/11/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon