Króliczki kokosowe

Kokosowe ciasto pokrywamy lukrem i wiórkami kokosowymi a potem tylko kilka dodatków czekoladowych trochę kolorowego marcepanu....

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 45 sztuk.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto półkruche kokosowe:
  • 200 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g wiórek kokosowych (zmielonych na pył)
  • 100 g masła lub dobrej margaryny
  • 2 całe jajka ( wielkość m)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany ( użyłam 18%)
  • 1 i 1/2 łyżeczki rumu

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy tłuszcz, kokos, śmietanę, rum i wbijamy jajka. Za pomocą noża siekamy składniki , tak długo aż powstaną nam większe granulki. Odkładamy nóż na bok i za pomocą dłoni zarabiamy szybko ciasto. Zarobione ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy je na 1,5 - 2 godzin do lodówki.

Po upływie podanego czasu surowe ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 5 mm. Z płatu ciasta wycinamy foremką króliczki które układamy na wcześniej przygotowanych blachach do pieczenia.

Surowe ciastka pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut, na złoty kolor ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg).

Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce do ostygnięcia (nie ściągamy gorących ciastek z blaszki bo się nam połamią).


Składniki na lukier pomadkowy:

  • 4 filiżanki cukru kryształu (dowolne , Wasze filiżanki)
  • na końcu noża sody oczyszczonej (szczypta)
  • parę kropel soku z cytryny
  • 2 paczki cukru wanilinowego
  • tyle mleka by cukier przykryło

Cukier wsypać do rondla i zalać gotującym się mlekiem. Dodać sodę, przykryć pokrywka rondel i gotować . Uważać by nie kipiało. Od czasu do czasu przemieszać składniki. Zrobić próbę - włożyć słomkę do syropu , dmuchnąć do słomki powietrzem i gdy wyleci banieczka wtedy jest to dla nas znak , że trzeba zdjąć z palnika syrop. Syrop przelać do miseczki kamionkowej i za pomocą pałki drewnianej ucierać . Dodajemy sok z cytryny i dalej ucieramy aż wszystko zbieleje oraz zgęstnieje.


Do ozdoby:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • czekoladowe draże
  • 200 g marcepanu
  • perełki cukrowe (różowe, fioletowe, niebieskie)
  • czerwony pisak cukrowy/lukrowy
  • białe pałeczki cukrowe
  • różowy, niebieski i fioletowy barwnik spożywczy

Marcepan dzielimy na pół a jedna z połówek ponownie na trzy części. Większą część barwimy różowym barwnikiem spożywczym a pozostałe części marcepanu odpowiednio na różowo i fioletowo. Trzecią część pozostawiamy białą. Z różowego marcepanu formujemy łezki - będą to uszy naszych królików a z niebieskiego i fioletowego kokardki (między dwoma płatami papieru do pieczenia wałkujemy marcepan na grubość 3 mm i za pomocą foremki wycinamy okręgi. Boki przeciw ległe zwijamy do środka a następnie spinamy perełką cukrową - i gotowa kokardka). Z białego marcepanu robimy kuleczki - będą to ogonki króliczków.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone ciasteczka lukrujemy, posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy - na uszy przyklejamy marcepanowe, różowe łezki (uszy), kokardki oraz białe ogonki; doklejamy za pomocom lukru draże (oczy), różowe cukrowe noski oraz wąsy (cukrowe, białe pałeczki) a na sam koniec czerwonym pisakiem cukrowym rysujemy usteczka.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 13/04/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon