Kremówka

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać do takich pyszności jak kremówką. Więc i ja nie będę :) Idę się delektować- pozdrawiam :).

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto półfrancuskie:
  • 200 g mąki pszennej / tortowej
  • 200 g masła (prawdziwego 82%)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka octu
  • 1/3 szklanki letniej wody
  • szczypta soli

Na stolnicę wysypujemy 50 g mąki i dodajemy do niej masło. Za pomocą noża łączymy składniki. Zarobione ciasto formujemy w cegiełkę, owijamy papierem pergaminowym lub woreczkiem i wkładamy do lodówki by stwardniało.

Resztę mąki wysypać na stolnicę, posolić, wlać ocet, żółtko i letnią wodę. Z podanych składników wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto (takie jak na pierogi). Wyrabiamy tak długo aż odstanie od ręki. Wyrobionym ciastem uderzyć parę razy o stolnicę, uformować na okrąg, przykryć cuchą ścierką i odstawić na 20 minut. W wypoczęte ciasto jałowe , w środek włożyć ciasto maślane, złożyć w kopertę. Ciasto wałkujemy od siebie , zawsze w jedną stronę. Gdy ciasto rozciągnie się już w prostokąt składamy je z powrotem w 3 części. Owijamy i wstawiamy do lodówki na 25-30 minut. Tą samą czynność powtarzamy jeszcze 3 razy nie licząc pierwszego wałkowania.

Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część wałkujemy na prostokąt o wymiarach naszej blachy (20 x 27 cm).

Obie blachy z surowym ciastem pieczemy w 220-240 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg).

Po upieczeniu ciasto wykładamy z piekarnika by przestygło.


Składniki na masę budyniową:
  • 750 ml mleka
  • 6 surowych żółtek
  • 300 g cukru kryształu
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany (użyłam 18%)
  • 80 g cukru z prawdziwą wanilią

Mąkę pszenna wraz z mąką ziemniaczaną przesiewamy.

Do miski wlewamy surowe żółtka i dodajemy cukier kryształ- składniki ucieramy do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy stopniowo i na przemian - kwaśną śmietanę wraz z przesianą mąką. Składniki dokładnie rozcieramy.

Mleko wlewamy do rondla, dodajemy do niego masło i doprowadzam do zagotowania. Do powstałego płynu wlewamy roztarte składniki z miski i dokładnie mieszamy- najlepiej na początku miksować na najniższych obrotach by nie powstały grudki a następnie mikser zamieniamy na łyżkę drewnianą i mieszamy aż powstanie gęsty budyń (około 5 minut).

Postały budyń ściągamy z palnika.


Składniki na krem śmietanowy:
  • 700 ml słodkiej śmietany kremówki do ciast i deserów 36%
  • 1 kopiata łyżka cukru

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy cukier i ubijamy składniki na sztywno. Gotową kremówkę wkładamy do lodówki by sie schłodziła.


Dodatkowo:
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Formę w której piekliśmy płaty ciasta francuskiego wykładamy ponownie podwójnie papierem do pieczenia. Na dno formy wkładamy blat upieczonego ciasta, na wierzch którego wykładamy równomiernie jeszcze ciepłą masę budyniową. Formę przykrywamy folią spożywcza i pozostawiamy do przestygnięcia (nie powstanie kożuch na masie budyniowej). Gdy masa już przestygnie wykładamy na nią ubitą śmietanę kremówkę, którą przykrywamy drugim blatem ciasta francuskiego. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w lodówce na minimum 3 godziny (ja pozostawiłam je na cała noc).

Tuż przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 18/01/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon