Krakersy z makiem

Krakersy nie tylko warto kupić w sklepie ale i samemu zrobić. Robi się je szybko i są bardzo smaczne. W sam raz jako przekąska do dipów.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 3 blaszki.


Składniki na krakersy:
  • 2 pełne szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 75 g margaryny lub masła
  • 150 g sera żółtego który dobrze się topi
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • sól do oprószenia
  • 1/3 szklanki suchego maku do oprószenia

Wykonanie:

Ser żółty ścieramy na najdrobniejszych oczkach na tarce. Na stolnicy za pomocą sitka przesiewamy ze sobą mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i dosypujemy do nich sól oraz cukier. Margarynę kroimy w kostkę i dorzucamy do suchych składników. Następnie dodajemy resztę składników- letnią wodę oraz starty ser żółty. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 4 części.

Na stolnice kładziemy papier do pieczenia podsypujemy go lekko mąką i za pomocą wałka wałkujemy pierwszą część ciasta na grubość 1-2 mm. Rozwałkowany płat ciasta posypujemy makiem i solą a następnie tniemy go nożem na kwadraty. Delikatnie papier z ciastem przemieszczamy na blaszkę do pieczenia .

Surowe krakersy pieczemy w 220 stopniach Celsjusza przez 5-8 mm na złoty kolor.

Po upieczeniu krakersy odstawiamy do ostygnięcia.

Smacznego


Data publikacji: 05/11/2012


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon