Krakersy z mąki żytniej

Zastanawiając się co tu fajnego, zdrowego i zjadliwego zrobić do pochrupania postanowiłam poszperać na różnych blogach, stronach zagranicznych i znalazłam przepis u pewnej Włoszki. Po przetłumaczeniu, zakasaniu rękawów udało się upiec powyższe cuda. I przyznam wyszły świetne, idealne, chrupkie, smakowite i nie odbiegające od kupnych a nawet lepsze. Na pewno nie jeden raz wrócę do owego przepisu.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 2 blachy do pieczenia.

Blachy przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 3 szklanki mąki żytniej typ 750
  • 2/3 szklanki zimnego mleka
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru brązowego

Dodatkowo:
  • 3 łyżki wody ciepłej
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • mieszanina domowych ziół

W miseczce łączymy wodę wraz z miodem.


Wykonanie:

So miski przesiewamy mąkę wraz z cukrem i solą. Dodajemy zimne masło i rozdrabniamy je z mąką. Następnie powoli wlewamy mleko zagniatając plastyczne ciasto. Gdy nasze ciasto jest już wyrobione na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na płat o grubości 2 mm i za pomocą foremki wycinamy kwadraty (o wymiarach 10x10 cm).

Surowe kwadraciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( pomagamy sobie przy przekładaniu szerokim nożem), smarujemy je z wierzchu wodą wymieszana z miodem i posypujemy dowolnymi ziołami.

Surowe krakersy pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 8 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu krakersy pozostawiamy na blaszce by przestygły.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 06/05/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon