Krakersy cebulowe

Proste w wykonaniu, bardzo cebulowe i do tego z dodatkiem niedźwiedziego czosnku. Szybka, prosta, idealna przekąska.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 2 blachy do pieczenia.

Blachy do pieczenia należy natłuścić np. margaryną.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 35 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli ziołowej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:
  • 2-3 łyżki czosnku niedźwiedziego
  • 1 surowe białko

Białko wlewamy do miseczki i lekko podbijamy


Wykonanie:

Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej czosnek granulowany, sól ziołową, cukier, sodę oczyszczoną i mieszamy łyżką,aby składniki dobrze się połączyły. Dodajemy do pozostałych składników masło, startą na tarce cebulę oraz 3 łyżki wody. Z podanych składników wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto.

Ciasto wkładamy do woreczka i odkładamy na 1 godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto przekładamy na stolnicę lekko podsypaną mąką. Ciasto wałkujemy jak najcieniej. Za pomocą foremki wycinamy niewielkie koła, które układamy na blaszce do pieczenia. Surowe krakersy z wierzchu smarujemy rozmąconym białkiem, posypujemy czosnkiem niedźwiedzim i pieczemy w 110 stopniach Celsjusza przez około 10-12 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu krakersy cebulowe pozostawiamy w piekarniku do przestudzenia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 04/08/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon