Kolorowe sowy

Te ciasteczka powstały z myślą o rozpoczynającym się dniu 1 września. Ciasteczka dla uciechy każdego dziecka i z myślą o dzieciach bo Sowa to przecież (symbol) mądra głowa.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 45 dużych ciastek.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 4,5 szklanki mąki pszennej /tortowej
  • 375 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 2 surowe jajka (wielkość L)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże łyżki naturalnego kakao

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz naturalnym kakao.

Miękkie masło przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu, stopniowo dodajemy jajka i dokładnie rozcieramy. Następnie dodajemy szczyptę soli oraz mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia i kakao. Składniki ucieramy ze sobą do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Utartą masę przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na około 30 minut by stało się bardziej plastyczne.


Składniki na lukier z białek:
  • 5 sztuk surowych białek kurzych
  • 5 i 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • kolorowe, spożywcze barwniki

Surowe białka wlewamy do miski i ubijamy je na sztywna pianę z dodatkiem soli. Do ubitych na sztywno białek, stopniowo dosypujemy cukier puder (cały czas miksujemy) Na koniec ucierania dodajemy sok z cytryny. Powstały lukier powinien być puszysty i błyszczący..

Lukier z białek dzielimy na kilka części i barwimy za pomocą kolorowych barwników spożywczych.

Kolorowe lukry przekładamy do jednorazowych woreczków cukierniczych.


Dodatkowo:
  • czerwone m&m w czekoladzie
  • czekoladowe groszki
  • 1 surowe białko

Czekoladowe m&m w czerwonych skorupkach przecinamy na pół (będą to dzioby naszych sów).

Białko przekładamy do miseczki i lekko je podbijamy.


Wykonanie:

Gdy ciasto "odpocznie" wykładamy je z lodówki i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na płat o grubości 5-6 mm. Za pomocą foremek wycinamy 45 sztuk dużych serduszek oraz 45 małych.

Małe, czekoladowe serduszka przecinamy na pół. W dużych sercach odcinamy zwężoną część tą samą foremką, którą je wycinaliśmy - zdjęcia pomocnicze powyżej. Tak przygotowane ciasteczka odwracamy ciasteczka do góry nogami i za pomocą lekko podbitego białka przyklejamy skrzydełka (połówki małych serduszek)- zdjęcia pomocnicze powyżej.

Tak przygotowane ciasteczka ostrożnie, za pomocą szerokiego noża przekładamy na wcześniej przygotowaną blachę i pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza prze 7-8 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu ciastka pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Upieczone, przestudzone ciasteczka zaczynamy dekorować: za pomocą jednorazowych woreczków cukierniczych wyciskamy na ciastka odwrócone łezki zaczynajac od dołu - zdjęcia pomocnicze powyżej. Następnie za pomocą lukrów barwimy na gładko skrzydła. Teraz rysujemy lukrem szpony a następnie białym lukrem oczy na które, za pomocą lukru mocujemy czekoladowe groszki. Pozostaje nam tylko przymocowanie czerwonego dziobu i gotowe kolorowe, zezowate Sowy Mądre Głowy.

Tak przygotowane, ozdobione ciasteczka pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia lukru.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 02/09/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon