Kolorowe letnie ciasto

Moja dzisiejsza propozycja to lekkie, letnie ciasto w którym nie brakuje malin, wiśni, truskawek, porzeczek, galaretki, masy i jogurtu.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na blachę o wymiarach 20x27 cm.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt ucierany:
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 450
  • 1 szklanka cukru
  • 8 łyżek oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego
  • 8 łyżek letniej wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, krupczatkę i proszek do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywna pianę. Do ubitych białek, stopniowo dodajemy cukier kryształ i dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy żółtka- miksujemy. Gdy uzyskamy jasnozłotą masę wlewamy wodę i olej - miksujemy. Następnie wyłączamy mikser i zastępujemy go łyżką drewniana lub trzepaczką. Do masy jajecznej wsypujemy (stopniowo) przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy by powstała nam jednolita masa.

Surową masę przekładamy do formy i pieczemy ją w 150-160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku. Letni biszkopt wykładamy z piekarnika.

Przestudzony biszkopt przecinamy w wzdłuż w proporcji 2/3 do 1/3. Odciętą 1/3 biszkoptu kruszymy do miski.


Składniki na kisielowo-budyniową masę:
  • 2 opakowania kisielu o smaku jabłkowym lub kaktusowego
  • 250 ml zielonego soczku
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (1 x 45g)
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 250 g miękkiego masła

Do rondelka wlewamy sok, wstawiamy go na najmniejszym palniku i doprowadzam do jego zagotowania. Gotujący sie sok ściągamy z palnika i rozpuszczamy w nim kisiele. Powstały kisiel przykrywamy pokrywką i pozostawiamy go do przestygnięcia.

Do garnuszka wlewamy 100 ml mleka i dodajemy do niego opakowanie budyniu oraz cukier kryształ. Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Do rondla nalewamy 200 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka dodajemy surową masę. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając go by nie przywarł do spodu naczynia. Po ugotowaniu przykrywamy go folią i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze ucieramy na puch masło. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny budyń na przemian z zimnym kisielem i rozcieramy na jednolitą gładką masę. Powstała masę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego okrągłą końcówką.


Składniki na masę owocową:
  • 600 g czerwonych owoców (maliny, czereśnie, truskawki , porzeczki- mrożone)
  • 2 opakowania galaretki o smaku malinowym, truskawkowym, czereśniowym
  • 500 ml wrzącej wody

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i jeśli używamy mrożonych owoców dodajemy je do galaretek. Uwaga czynność tą wykonujemy dopiero gdy mamy już rozłożoną na biszkopcie masę kisielowo-budyniową.


Składniki na mus jogurtowy:
  • 700 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1/3 szklanki wrzącej wody

We wrzątku rozpuszczamy żelatynę spożywczą i pozostawiamy ją do przestygnięcia (ale nie stężenia - żelatynę możemy zastąpić jednym opakowaniem galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 150 ml wrzątku).

Do miski wlewamy jogurt naturalny i dodajemy do niego cukier puder. Za pomocą miksera łączymy składniki. Następnie wlewamy rozpuszczoną i przestudzona żelatynę - dokładnie łączymy składniki.

Musu jogurtowego nie wkładamy do lodówki.


Składniki na trufle:
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 100 g płatków kokosowych
  • 250 g białej czekolady
  • 50 g miękkiego masła
  • 3 łyżki mleka

Wiórki kokosowe (50g) przesypujemy do miseczki.

Biała czekoladę łamiemy na drobne kawałki.

W rondlu umieszczamy masło, mleko i połamaną drobno czekoladę. Rondel ze składnikami umieszczamy na najmniejszym palniku i na bardzo małym ogniu doprowadzamy do rozpuszczenia i połączenia się składników (nie zapominamy o mieszaniu).

Powstałą masę przelewamy do miski w której umieściliśmy pokruszony biszkopt i dodajemy płatki kokosowe. Za pomocą łyżki drewnianej łączymy składniki. Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Kuleczki wkładamy do lodówki.


Dodatkowo:
  • 100 g płatków kokosowych

Wykonanie:

Blaszkę w której piekliśmy biszkopt ponownie wykładamy czystym papierem do pieczenia i umieszczamy w nim 2/3 biszkoptu. Na wierzch ciasta wykładamy masę kisielowo-budyniową, którą równomiernie rozkładamy. Na masę wylewamy tężejącą galaretkę z owocami. Tak przygotowane ciasto wkładamy na 3-4 godziny do lodówki.

Po upływie podanego czasu wykładamy ciasto z lodówki i nakładamy na nie mus jogurtowy, który posypujemy płatkami kokosowymi. Ciasto ponownie wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Tuż przed samym podaniem ciasto zdobimy z wierzchu truflami czekoladowo-kokosowymi. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 25/07/2014


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon