Kolorowe donaty

Wyszperałam w starych przepisach recepturę na "pączki z dziurką wujka Kazka". Zarobiłam ciasto, wykroiłam pączki, usmażyła, ozdobiłam kolorowymi lukrami i posypkami..... i już ich nie ma.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 24 sztuki.

Do smażenia będziemy potrzebować 1 - 1,5 l oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego lub smalcu.

Miskę lub głęboki talerz wykładamy papierowymi ręcznikami kuchennymi.


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 360 g mąki pszennej/ tortowej typ 450
  • 2 surowe żółtka
  • 110 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 60 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka spirytusu

Składniki na kolorowy lukier:
  • kolorowe barwniki spożywcze - czerwony, zielony, pomarańczowy
  • 2 surowe białka z jajek
  • 350 g cukru pudru
  • na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)

Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana.

Powstały gęsty lukier rozlewamy równo do 4 miseczek. W jednej misce lukier pozostawiamy biały a w innych barwimy go na wybrane przez nas kolory.


Do ozdoby:
  • 1/2 szklanki posiekanych pistacji
  • 60-70 g suszonych owoców Goji
  • 70 g startej na grubych oczkach tarki - białej czekolady
  • 50 g kandyzowanego , pomarańczowego ananasa w drobnych kostkach.
  • zielony i żółty pisak lukrowy/cukrowy

Wykonanie:

Do rondla wlewamy mleko i doprowadzamy do jego podgrzania na małym ogniu.

Robimy rozczyn: do rondla wlewamy 110 ml letniego (ale nie gorącego) mleka, dodajemy drożdże, 50 g cukru kryształu oraz 2 łyżki mąki i wszystko dokładnie rozcieramy do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Rozczyn przykrywamy czystą, suchą ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce by podwoił swą objętość.

Do miski wlewamy żółtka i za pomocą miksera ucieramy je na jednolitą, jasnozłotą masę.

Do dużej miski przesiewamy mąkę dodajemy wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, alkohol i wyrabiamy ciasto, tak długo aż stanie się gładkie, lśniące, będzie odstawać od ręki lub drewnianej łyżki i na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza, wtedy wlewamy tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiamy. Wyrobione przez nas ciasto powinno być niezbyt gęste. Ciasto lekko z wierzchu oprószamy mąką, przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy objętość ciasta zwiększy się w stu procentach, partiami wykładamy je na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na płat o grubości 1,5 cm. Za pomocą szklanki, z płatu ciasta wycinamy okręgi. Następnie sklejamy/ zlepiamy ze sobą po dwa okręgi, wycinamy im środki i ponownie szklanka wycinamy ładne oponki - zdjęcia pomocnicze powyżej. Tak wycięte pączki układamy w dość sporych odstępach do ponownego wyrośnięcia.

Podgrzewamy tłuszcz. Sprawdzamy czy jest odpowiednio nagrzany, robimy w tym celu próbę - wrzucamy trochę surowego ciasta do tłuszczu, gdy odbije się szybko od dna i zacznie się smażyć to jest to dla nas znak, ze możemy zacząć smażyć pączki. Wyrośnięte, surowe pączki kładziemy na gorący tłuszcz górną stroną na dół. Pączki powinny swobodnie pływać w oleju/smalcu. Gdy zarumienia się od dołu, obracamy je widelcem do góry i dosmażamy. Usmażone pączki wykładamy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Przestudzone pączki polewamy kolorowymi lukrem i zdobimy suszonymi owocami, orzechami oraz pisakami lukrowymi.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 05/02/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon