Kokosowe trójkąty

To przepis dla osób które uwielbiają kokos. A do tego kokos połączony z czekoladą.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Tortownica o średnicy 20 cm.


Przepis na 12 trójkątów:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • kilka kropel olejku śmietankowego i rumowego
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 50 gram gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka margaryny ( około 10 g)

Wykonanie:

Białka wlewamy do miski. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Po ubiciu piany zmniejszamy obroty miksera. Dodajemy olejki i cukier. Ubijamy dalej przez chwilę. Następnie wsypujemy stopniowo kokos i mieszamy do połączenia się składników.

Ciasto przelewamy do tortownicy którą wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Piankę kokosową pieczemy w 150 stopniach Celsjusza przez 12- 15 minut -aż uzyskamy złoty kolor.

Po upieczeniu przekładamy ciasto do ostygnięcia a następnie kroimy na 12 części.

W małym garnuszku łamiemy czekoladę i dodajemy do niej margarynę. Wszystko podgrzewamy na bardzo małym ogniu do momentu połączenia się składników. Następnie garnuszek ściągamy z palnika.

Gdy czekolada lekko przestygnie zamaczamy w niej każdy trójkąt i odstawiamy na kratkę do całkowitego jej zastygnięcia.

Następnie podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 05/11/2012


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon