Kokardki na piwie

A teraz proponuje kokardki na czeskim pszeniczny piwie. Podajemy z i bez cukru pudru. Chrupiące, bąbelkowe, takie na 2-3 gryzy ... po prostu idealne.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na dużą ilość ( o koło 70-80 sztuk).

Do smażenia będziemy potrzebować 1 - 1,5 l oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego lub smalcu.

Miskę lub głęboki talerz wykładamy papierowymi ręcznikami kuchennymi.


Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 5 sztuk surowych żółtek (z jaj wielkości M)
  • 2 łyżeczki spirytusu
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • 3/4 szklanki jasnego piwa pszenicznego
  • szczypta soli

Dodatkowo:
  • 1 - 1,5 l oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego lub smalcu.
  • cukier puder do oprószenia

Tłuszcz wlewamy do garnka, który wstawiamy na średni palnik.

Tłuszcz nagrzewamy dopiero gdy nasze kokardki będą gotowe do smażenia.


Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, żółtka, spirytus, masło oraz wlewamy piwo. Za pomocą łyżki drewnianej dobrze wyrabiamy ciasto (na sam koniec wyrabiania ciasto zagniatamy dłońmi). Powstałe ciasto ma być mięciutkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dolać więcej piwa lub jak jest za bardzo lepiące dosypujemy mąkę by uzyskało pożądana konsystencję.

Gotowe, surowe ciasto przekładamy na stolice i za pomocą wałka wybijamy je około 15 minut. Dzięki temu zabiegowi w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Wybite ciasto przykrywamy miską i pozostawiamy je na 30 minut by wypoczęło. Po upływie podanego czasu ciasto dzielimy na 4 części i każdą część wałkujemy na jak najcieńszy płat, który podczas wałkowania minimalnie podsypujemy mąką. Z płatu ciasta, za pomocą szklanki wycinamy okręgi. Każdy okrąg formujemy w kokardkę.

Każdą surową kokardkę smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor (po 3-4 sekundy z każdej strony). Usmażone kokardki wykładamy łyżką cedzakową z tłuszczu i odsączamy na ręczniczku papierowym. Po wystudzeniu, tuż przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem.

Smacznego .


Data publikacji: 02/02/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon