Keks ze spirytusem

Fakt, że zdjęcia jak i samo ciasto były robione w święta Bożego Narodzenia ale postanowiłam jeszcze raz upiec je w Święta Wielkanocne. Keks jest niesamowicie smaczny a ten smak zawdzięcza dużej ilości wszelakiego rodzaju bakalii a wilgotność i świeżość alkoholowi.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na keksówkę o wymiarach 10 x 27 cm,

Blaszkę, przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na keks:
  • 250 g mąki tortowej
  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kieliszka spirytusu
  • 500 g bakalii (rodzynek, orzechów, wiśni, skórki pomarańczowej, kandyzowanego ananasa, migdałów itp.)

Składniki na lukier pomadkowy:
  • 2 filiżanki cukru kryształu (dowolne , Wasze filiżanki)
  • na końcu noża sody oczyszczonej (szczypta)
  • parę kropel soku z cytryny
  • 2 paczki cukru wanilinowego
  • tyle mleka by cukier przykryło

Cukier wsypać do rondla i zalać gotującym się mlekiem. Dodać sodę, przykryć pokrywka rondel i gotować . Uważać by nie kipiało. Od czasu do czasu przemieszać składniki. Zrobić próbę - włożyć słomkę do syropu , dmuchnąć do słomki powietrzem i gdy wyleci banieczka wtedy jest to dla nas znak , że trzeba zdjąć z palnika syrop. Syrop przelać do miseczki kamionkowej i za pomocą pałki drewnianej ucierać . Dodajemy sok z cytryny i dalej ucieramy aż wszystko zbieleje oraz zgęstnieje.

Lukier przygotowujemy dopiero gdy keks będzie już upieczony.


Dodatkowo:
  • 200 g kandyzowanego, kolorowego ananasa

Wykonanie:

Do niewielkiej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.

Żółtka oddzielamy od białek.

Białka ubijamy na sztywno.

Do osobnej miski przekładamy miękkie masło, dodajemy do niego cukier puder i miksujemy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo po jednym żółtku i dokładnie łączymy składniki do uzyskania jednolitej, jasnozłotej masy. Następnie dodajemy alkohol i przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwile ucieramy. Z surową masą delikatnie łączymy ubite na sztywno białka. Teraz tylko dodajemy bakalie i łączymy składniki.

Surową masę przekładamy do wcześniej przygotowanej blaszki i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 40 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu keks wykładamy z piekarnika i pozostawiamy go do przestygnięcia.

Gdy nasz keks juz przestygł wykładamy go z formy i z wierzchu lukrujemy oraz zdobimy kandyzowanym ananasem.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 08/03/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon