Keks makowy ze śmietaną

Samo już ciasto makowe niesamowicie zachwyca, jest na bazie zmielonego maku bez dodatku mąki. Dodając do niego śmietanę kremówkę podkreślamy jego wyjątkowy smak a marcepanowe dodatki nadciągającą wiosnę a wraz z nią zbliżające się Święta Wielkanocne.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na keksówkę o wymiarach 10 x 27 cm,

Blaszkę, przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na keks makowy:
  • 250 g suchego maku
  • 200 g drobnego cukru
  • 6 jaj (wielkości L)
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki bułki tartej

Suchy mak należy zalać wrzącą wodą, zamieszać, przykryć pokrywką i odstawić na 12 godzin. Zaparzony mak należy odsączyć od wody i zmielić (w maszynce do mięsa)na drobnym sitku trzy razy.

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywną pianę.

Do żółtek dodajemy cukier kryształ oraz cukier waniliowy i ucieramy ja puszystą, jasnozłota masę. Do masy jajecznej dodajemy zmielony mak i tartą bułkę - ucieramy. Na sam koniec delikatnie przekładamy ubite białka na sztywno i łączymy powoli składniki.

Masę makową przekładamy do formy i pieczemy w 170-160 stopniach Celsjusza przez 30 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół). Po upieczeniu keks pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku a następnie wykładamy go z formy.


Składniki na masę kremówkową:
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 400 ml śmietany kremówki 36% do ciast i deserów

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy do niej cukier puder i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej kremówki dodajemy serek mascarpone i łączymy składniki. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego zakończonego okrągłą końcówką.


Składniki na masę marcepanową:
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g zmielonych na pył migdałów (płatków migdałowych)
  • 1/4 szklanki amaretto
  • kolorowe barwniki spożywcze

Do miski wsypujemy cukier puder, zmielone migdały i dodajemy alkohol. Za pomocą łyżki łączymy składniki na gładką, jednolitą masę. Masa powinna bić zbita, plastyczna - jednak gdyby wydawało się Wam, że jest za bardzo lepiąca w podobnych proporcjach stopniowo dodajemy dodatkowe porcje cukru pudru i zmielonych migdałów. Powstała masę marcepanową wkładamy na 3 godziny do lodówki.

Powstały marcepan barwimy różnymi barwnikami spożywczymi a następnie (między dwoma płatami papieru do pieczenia wałkujemy marcepan) wycinamy z niego kwiaty, listki oraz łodyżki.


Wykonanie:

Upieczony, przestudzony keks przekładamy masą z kremówki (zużywamy połowę masy). Wierzch keksa zdobimy śmietaną kremówką a następnie kolorowymi, marcepanowymi kwiatami, listkami, łodygami.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 30/03/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon