Karpatka

Lekkie ciasto parzone z pyszną kremową,masą a do tego otulone puchem cukru pudru. To propozycja na dzisiejszy dzień.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate2
1 5

Składniki na blachę o wymiarach 20 cm x 37 cm

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.


Składniki na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 180 g margaryny
  • 1,5 szklanki wody
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Do garnka dajemy margarynę, wodę i szczyptę soli. Na nie dużym ogniu doprowadzamy do zagotowania składników. Zmniejszamy płomień na najmniejszy. Do płynnych składników dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstałą masę zaparzamy na małym ogniu przez 3-5 minut cały czas mieszając. Surowe ciasto przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia. Do zimnej masy wbijamy jajka (najlepiej wbijać po jednym) i łączymy je z masą.

Tak przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 30 minut.

Po upieczeniu odstawiamy je do przestudzenia.


Składniki na masę:
  • 1 l mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej / tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 7 łyżek cukru kryształu
  • 16 g cukru waniliowego
  • 275 g masła
  • kieliszek spirytusu (nie koniecznie)

W rondelku zagotować 3/4 l mleka. W szerokim kubku połączyć ze sobą 1/4 l mleka , mąki, cukier kryształ i cukier waniliowy. Powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka. Powstały budyń gotujemy przez 5 minut na bardzo małym ogniu. Cały czas mieszamy by się nam nie przypalił. Po zagotowaniu się budyniu przykrywamy go i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze ucieramy masło na puch. Do utartego masła stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy. Do połączonych składników dodajemy alkohol i łączymy go z masą.


Dodatkowo:
  • 3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Zimny, upieczony placek przecinamy na dwie równe części. Na jedną z części kładziemy masę i przykrywamy go drugim plackiem. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki.

Przed podanie obficie posypujemy je cukrem pudrem.

Smacznego


Data publikacji: 05/01/2013


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon